Какво не трябва…

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vuzpitanie
Всеки родител избира сам как да възпитава децата си. Страх, подчинение, респект, принуда, взискателност, уважение, наказание…

Има родители, които налагат всичко това накуп и вярват, че това е единственият правилен подход, но има и такива, които вярват, че възпитанието е възможно с „кадифени ръкавици“ и дават повече свобода на децата си. Но има ли как да знаем кой подход е верният, каква е формулата, която ще реши родителското уравнение и има ли изобщо универсални решения на толкова различни случаи.

Макар понякога да си мислим, че сме принудили или убедили детето да направи нещо точно така, както ние искаме, това съвсем не е сигурно и не означава, че сме свършили родителската си задача правилно, освен че най-често е невъзможно.

Но има няколко неща, които нито едно дете не бива да прави:

1. Да лъже
И не само, защото лъжата е нещо лошо, а защото е на първо място доказателство за липса на уважение както съм околните, така и към себе си. Наред с това, ако едно дете свикне с лъжата, то започва да я използва все по-често, понякога и несъзнателно. Тя се превръща в част от неговото усещане за света, започва да превзема фантазиите му и да го превръща постепенно и сигурно в неискрен възрастен.

2. Да се храни, когато не е гладно
Мнозина от нас възприемат отглеждането на деца като поредица от задължителни действия, който следват строга ежедневна последователност, но не винаги прилагането на дневен режим е това, което трябва да бъде. Може да се случи така, че колкото повече се опитваме да следваме дневния режим, толкова по-малко успяваме да комуникираме адекватно с децата си. По отношение на храненето не бива да бъдем настоятелни и строги, защото всяко дете има различен метаболизъм и не винаги храненето в определен час носи онази наслада и полза, която трябва да изпитва всеки от храненето. Наред с това писаните правила за „хранене под час“ изнервя и родителите. Най-добре оставете детето да се води по сигналите на собственото си тяло по отношение на храната.

3. Да е това, което не е
Не поставяйте никакви условия за това какво да бъде вашето дете, защото така рискувате да му създадете комплекси за цял живот. Ако то расте с усещането, че не отговаря на вашите очаквания, вероятно връзката му с вас ще се пропука, доверието помежду ви ще се изпари, то ще споделя по-рядко и по-малко, а вие също ще се чувствате зле.
Ако детето ви е срамежливо или прекалено шумно, хиперактивно или непослушно, оставете го да бъде точно такова и го приемете с цялата му палитра от емоции и особености. Понякога може да ви е ужасно трудно, да „потъвате в дън земя“ заради него, но приемете, че такава е неговата природа и независимо от нея, вие го обичате в цялата му същност. И нека детето разбере това!

4. Да се извинява „незнайно за какво“
На всички ни се е случвало да се опитваме да принудим детето си да се извини на друго дете или на възрастен, без да вникнем изцяло в ситуацията. Просто казваме „Извини се веднага!“ и детето ни обикновено се подчинява. Но в някои случаи децата нямат представа защо и за какво трябва да се извинят. Ето защо подобен ритуал трябва да се случва едва след точната преценка на съответната ситуация и обстойно поясняване защо това се налага.

5. Да разговаря с непознати и да взима от тях лакомства и подаръци
Децата трябва да имат респект и уважение към възрастните, но трябва да бъдат научени, че човешките взаимоотношения имат граници, които не бива да се прекрачват. Всяко дете трябва да е наясно от най-ранна възраст, че разговори с абсолютно непознати не са препоръчителни, както и взимането на подаръци и лакомства от тях.

6. Да се сприятеляват с други деца, които не харесват
Всяка принуда води до обратни действия. От собствен опит всеки от нас знае, че когато майките ни дадат за пример някого и ни посъветват да дружим с него, ние бягаме от него надалеч. И това е съвсем в реда на нещата. Това, че майките на А и В са приятелки, също не означава, че децата им има шанс да са приятели и дори да се харесват. Можете да контролирате приятелствата на децата си, понякога дори е препоръчително, но не им налагайте своите критерии как да ги избират хората, с които да общуват и не го правете вместо тях.

7. Да променят навиците си рязко
Независимо дали става въпрос за отказването от нощната доза мляко, от спането в родителското легло или от залъгалката, изчакайте детето да „узрее“ за това само. Преминаването през тези периоди трябва да става плавно, внимателно и търпеливо.

8. Да му казваме, че има нужда от диета
Днешните деца имат склонност към трупане на наднормени килограми. Застоялият живот и некачествените храни са причина за това, но да се поставя едно дете на диета е невъзможно. Забранете каквото и да е и то веднага ще стане любимо! Ако се тревожите за теглото на детето си, по-добре прецизирайте пазаруването за вкъщи, ограничете достъпа му до изкушенията, предлагайте му повече плодове и зеленчуци и го запишете или тръгнете заедно на някакви тренировки – плуването е идеално.

9. Да спи някъде, където му е неудобно или му е непознато
Ако детето ви е свикнало да спи у дома, в собственото си легло, не го принуждавайте и не го оставяйте да спи на чужда място, дори при баба и дядо. Ако на вас ви се налага да отсъствате от къщи, по-добре ги извикайте у дома, вместо да рискувате спокойствието на детето си. Когато децата са малки, това може да предизвика усещане за изоставеност. Такова дете може да продължи да плаче до пълно изтощение през целия си престой на чуждото място.

10. Да прави нещо, което не му е приятно
Внимателното вглеждане в интересите на детето от най-ранна възраст ще помогне на всеки родител да открие нещата, които доставят радост и удоволствие на детето и към онези, към който то няма интерес. Водете се от малкия човек и от онези негови занимания, с които то се залавя с готовност и удоволствие.

текст: Нели Терзиева/Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,181 преглеждания

Comments are closed.