Спорт за социално включване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sport

100 деца от България, Румъния и общността на бежанците ще се състезават за втора поредна година във футболен турнир на 9 и 10 юни 2016 г. в спортен комплекс „Спортна София“

Футболен турнир, в който ще участват около 100 деца в неравностойно положение от България и Румъния ще се състои на 9 и 10 юни 2016 г. (четвъртък и петък) от 10:00 ч. в спортен комплекс „Спортна София“ (ж.к. „Зона Б-5“, ул. „Българска морава“ № 2).  Турнирът се организира от фондация „Конкордия България“ и в него ще се участват около 100 деца потребители на социалните услуги на фондация „Конкордия България“, фондация „Конкордия Румъния“, ученици от 42 ОУ „Хаджи Димитър“, гр. София, ученици от Костинброд, Годеч, Варна, както и деца от центъра за настаняване на бежанци Военна рампа.

Инициативата цели децата от различните групи да могат да научат повече един за друг, вършейки нещо заедно да могат да се опознаят и това да допринесе за разбирателството помежду им и за постигането на една  по-голяма цел  – придобиване на умения за социално общуване и включване. Спортът, като универсален език, може да бъде мощно средство за поддържане на мира, толерантността и разбирателството и чрез своята сила да сближава хората през граници, култури и религии.

Футболният турнир ще бъде открит на 9 юни от 10,00 ч. от зам.-посланик на Австрия в България Негово Превъзходителство Томас Щьолцл и Диляна Гюрова, Изпълнителен директор Финанси, администрация и комуникация, фондация „Конкордия България“.  След това ще започнат мачовете в групова фаза по схемата „всеки срещу всеки“.  Награждаването на отборите и закриването на инициативата ще се проведе на 10 юни (петък) от 10:00 ч. На събитието ще присъства и представител на Румънското посолство в България.

Инициативата на фондация „Конкордия България“ „Детски футболен турнир „Конкордия“ – спортът, като инструмент за социално включване“, цели да даде възможност за изява в областта на спорта на деца от рискови и маргинализирани групи и да допринесе за тяхното личностно развитие и интеграция сред връстниците им. Проектът разглежда спорта като средство, което увлича лесно децата и в играта те могат по-добре да се опознаят и  да се научат да работят в екип.

Турнирът се осъществява с подкрепа на „Новател“ ЕООД, A Data Pro Ltd., Доброволчески клуб – Американски колеж, „Арон“ ЕООД и „Био България“ ООД.

Допълнителна информация:

Основната цел на фондация „Конкордия България“ е  осъществяване на закрила и защита на деца и младежи в риск, чрез извеждането им от ситуация на безнадзорност и уличен начин на живот, осигуряване на сигурна и защитена среда, достъп  до социални, здравни и образователни услуги, стимулиране на личностното, физическо и духовно  развитие и подкрепа при усвояване на социални умения както и професионална реализация. Като крайна цел усилията са насочени към предотвратяване на социалната изолация и постигане на социално включване, превенция на противообществени прояви, осигуряване на пълноценен и самостоятелен начин на живот и пълна интеграция на децата и младежите в обществото.

Целта на настоящия проект е да промотира толерантост и разбиране към различните чрез спорт. Спортът е социален феномен, който обединява хората, независимо от религия,  цвят на кожата и социално положение.  Чрез спорт, и в конкретния случай футбол, целим да научим участващите деца на уважение един към друг и на приемане на различията, които съществуват между тях.  В рамките на международнен спортен турнир, в играта ще се срещнат  подрастващи с различен етнически произход, култура и вероизповедание. Ще могат да се опознаят, да  придобият  социален опит и умения за комуникация, както и да повишат интереса  си към спорта.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,784 преглеждания

Comments are closed.