Как да научим децата на благодарност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
boket

Всеки родител е отговорен за детето си в личен план. Ето защо от съществено значение е то да бъде научено на някои основни умения, така че да израсне съзнателен и здрав човек. Едни от най-важните умения за живота са свръзани с емоционалното благополучие и за да го постигнем, на първо място ние самите трябва да бъдем щастливи.
Но как да предадем на децата си именно този урок: Да бъдат щастливи хора?

С няколко лесни стъпки всеки родител може да опита и дори да успее да обясни на детето идеята за щастието, която в бъдеще ще е в състояние да му осигури усещането за благополучие. Това е и от особено значение за изграждането на стабилна психика и личен просперитет.

Средващите пет проверено ефективни практики ще ви помогнат да предадете на децата си този урок:

1. Участвайте в случайни актове на доброта.
Децата обикновено спонтанно споделят една играчка с други деца, говорят с учителите си, споделят шоколада с приятелите си и се радват или скърбят с близките си. Обърнете внимание кога това се случва и кога те проявяват подобни емоции и следващия път, когато я забележите, задължително я отбележете като похвалите детето за проявената доброта или съпричастност.
Децата повтарят нашия модел на поведение, затова е много важно какво виждат у нас и как ще го възприемат и интерпретират. Поради тази причина е много важно родителите да са добър пример.
Когато детето ви вижда, че вие вършите добрини, то също ще върши добрини, ако вашето отношение към света е положително, детето също ще има положително отношение към света и случващото се в него.

2. Отделете време да сте сред природата
Когато сме сред природата, тя ни помага да забавим ритъма от напрегнатия градски живот. Сред тишината и спокойствието й можем да си позволим да сме по-внимателни, по-нежни, по-чувствителни, а това ни помага да сме и по-разумни и да се радваме на заобикалящия ни свят. Именно в тези моменти можем да сме благодарни за всичко, с което природата ни дарява. За прекрасния изгрев или залез, за слънцето през изминалия ден. Научете децата си да виждат красотата в простите неща от заобикалящата ги среда, да им се радват и да ги ценят. Вдигнете поглед към небето и ще видите хиляди картини, изрисувани в него. Всеки час сред природата е прекрасен начин детето да се научи да цени красотата и да осъзнае, че тази красота е част от живота му.

3. Време за размисъл
Вечер след като приключи семейната вечеря, след къпането и четенето на приказки, децата се успокояват, притихват и сякаш са по-склонни да споделят с родителите си. Използвайте това безценно време, за да споделите радостните моменти от деня си, емоциите си, малките несполуки. По този начин ще помогнете на детето да се научи да различава съществените от несъществените неща в живота и само да споделя.

4. Внимание върху храната
Когато се храни, детето не бива да се занимава с нищо странично. Всички играчки, електронни устройства, книжки трябва да се приберат, а фокусът да се концентрира върху храната. Детето трябва да използва всичките си сетива, за да се наслади и оцени храната, а също и върху това по какъв начин се храни. По време на хранене може да водите разговори, свързани с произхода на храната, с отглеждането й, с преработката и готвенето й. Детето е добре да е наясно с това, че храната не се появява по някакъв магически начин в чинията, а е изминала дълъг и труден път до нея. Обяснявайте на децата целия процес от посяването на зрънцето до крайния резултат, който то вижда в магазина. Когато детето е наясно с това дълго пътуване, то ще е благодарно за храната, която получава и ще се научи да я цени.

5. Добротворчество
Творенето на добрини ще помогне на децата да разберат смисъла на това да получават и да правят добрини. Съчувствието е заложено у децата по рождение и се проявява под най-различни форми и в най-различни ситуации. Някои деца развиват особено силно желание да помагат на бездомни животни, други са склонни да се грижат за околната среда. Отделете време и внимание и подпомагайте всяка подобна инициатива у детето си, покажете му, че сте заинтересовани и го подкрепяте. Поощрявайте всяка ситуация, която насърчава благородност, състрадание е внимание. Всички тези инициативи трябва да са заредени с искреност и да се правят от сърце. Когато вие самите следвате подобно поведение, децата ви ще бъдат увлечени по естествен начин и ще следват примера ви.

източник: econet.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15 277 преглеждания

Comments are closed.