Как да научим децата да се обличат сами

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

modni-bitki-k

Умението детето да се облича и съблича само несъмнено има огромно значение за неговото израстване и усещане като самостоятелна личност. Кога обаче да започнем и кой е най-добрият подход, за да помогнем на децата да усвоят тези умения.

Безспорно, за да се облече детето само, се изисква да е развило много умения, свързани с фината и грубата моторика, за да може да закопчава и откопчава копчета и ципове, да завързва и развързва обувки, да балансира, за да обуе чорап или обувка, за да съблече и облече блуза, да се извърта, за да се загащи, да си координира движенията, за да завърже връзките и т.н.. Но с това уменията не се изчерпват: тепърва детето ще се учи на естетиката от съчетаването на дрехите и техните десени, съобразяване с ляво и дясно, лице и гръб и т.н.

 Затова се въоръжете с търпение, това не е процес за един ден.

 Какво е вероятно да могат децата в различните възрасти?

  • На 12 месеца детето сигурно вече помага в обличането като протяга крак, за да го пъхне в крачол, а също и ръце, за да ги пъхне в ръкав.
  • На 18 месеца вероятно вече сръчно събува обувка, чорап, шапка, но изпитва затруднение да ги сложи обратно на себе си.
  • На 2 години, ако блузата вече надяната през главата, могат да открият ръкавите и да пъхнат ръце през тях.
  • На 2 години и половина може да видите първи опити да откопчават големи копчета, както и да обуват чорап. Сравнително с лекота обличат яке, но все още не могат да закопчават.
  • На 3 години е вероятно вече да могат да обличат тениска с малко помощ. Може да обуват обувка, но не съобразяват още с ляво и дясно. Вероятно е да могат да обуват чорап, но да бъркат мястото на петата. Могат да откопчават големи копчета, както и да свалят панталон/пола на ластик. Ако ципът е прихванат в основата, може да го дърпат нагоре и надолу.
  • На 4 години се ориентират за лице и гръб на дреха. Могат сами да боравят с цип. Правят опити да завързват обувки. Обуват правилно чорапи.
  • На 5 години вече могат да се обличат самостоятелно, макар и по-бавно.

 

Детето играе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Детето Развитие

Етикети:

6,076 преглеждания

Comments are closed.