Ехолалия: Защо децата повтарят и нарочно ли го правят?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_momche-megafon-govor2.jpg

Ехолалията, както вече сте се досетили от наименованието действие, свързано с говоренето и ехото. Тя е спонтанно механично повторение на чужди думи или фрази без разбиране на казаното. Физиологичната ехолалия е нормален етап от развитието на кърмачетата и малките деца.

Децата могат без затруднение да повторят казаното от възрастните или да го запомнят и да го повторят по-късно, когато те решат, без да влагат конкретен смисъл в повторението, понякога напълно неуместно. Отложената ехолалия може да включва кратки фрази, повторени с точната интонация, чута от първоизточника. Някои деца имат способността да повтарят дълги абзаци от любимите си телевизионни предавания и анимационни филмчета.

В някои случаи ехолалията може да е признак за нарушения в аутистичния спектър или други нарушения на неврологичния статус, но като цяло тя се проявява при повечето напълно здрави деца.

Много родители се притесняват от ехолалията и търсят консултация със специалисти, както и погрешно започват да се опитват да откажат детето от постоянното повтаряне. Вярно е, че ехолалията изглежда странно отстрани, особено за хората, които не са чували за нея, но е важно родителите да са наясно, че паниката в този случай не е от полза.

Обикновено децата, повтарят, защото на първо място търсят начин да се свържат с околните, по този начин те се опитват да осъществят комуникация и да бъдат забелязани. Може това да не е най-добрият начин, според възрастните, но е добре те да знаят, че децата не го правят с цел да вбесяват родителите си.

Повтарянето на думи и фрази, адекватни към конкретния момент и съответния разговор е начин децата да се включат в разговора. Макар и малки, много вероятно, те разбират смисъла на разговора.

Повторението на механично запомнени думи и изрази, колкото и досадни да са те за околните, са изключително важни за децата, тъй като те носят сигурност и утеха на децата в един все още непознат и в повечето ситуации несигурен и плашещ околен свят.

За родителите повторенията трябва да са сигнал, че детето чува, възприема и се опитва да пресъздава неща от своето ежедневие, които очевидно го вълнуват.

Друг аспект на ехолалията, който не бива да се пренебрегва е, че детето обикновено повтаря фрази, които е чуло на площадката, в детската градина, в училище и други места извън дома, където родителите не присъстват. Ето защо онова, което детето повтаря може да даде информация за живота му, когато е далеч от родителите си, както и да послужи за предупреждение, че се случва нещо нередно. Ето защо е полезно родителите да се вслушват в онова, което детето повтаря. Същото важи и в обратен смисъл, онова, което детето чува у дома, може да бъде пренесено в средата, където то пребивава, докато родителите му не са с него. Поради тази причина е добре у дома да се избягва употребата на думи, особено такива, които са неприятни, по отношение на учителките и другарчетата му от страна на по-възрастните, и които могат да бъдат употребени в неподходящ момент и в неподходящ контекст.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,379 преглеждания

Comments are closed.