• No categories

Естествени идеи за боядисване на великденски яйца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

coloring-eggs

За декорации, боядисване и украси по Великден  идеи има в изобилие. Но ако се стремим да използваме минимално количество химия, има няколко перфектни начина да оцветим нашите великденски яйца по оригинален и нетрадиционен начин – с естествени багрила, които се съдържат в някои хранителни продукти от растителен произход. Багрилата, които се съдържат в тях са безвредни и това е още една причина да ги изберем ако ще боядисваме великденските яйца заедно с децата си. А има ли по-голяма радост от тази около празника?

Преди да пристъпите към същинското багрене, направете следното:

* Измийте внимателно съответния брой яйца, които планирате да украсите (за предпочитане е да са бели) със топла вода и добре ги подсушете.
* Подредете яйцата, които искате да боядисате в един цвят на дъното на тенджера, залейте с вода и добавете обагрящия продукт и 2 супени лъжици оцет.
* Добавете по 2 супени лъжици оцет на всеки 1 литър вода.
Оставете да заври на умерен котлон, а след това намалете на тих и оставете яйцата да  се варят за още около 15-20 минути, след което свалете от котлона. Ако цвета ви харесва и е достатъчно наситен, внимателно ги извадете и подсушете едно по едно с домакинска хартия, подредете ги в суха купа. Ако желаете цвета да е по-наситен, оставете яйцата в съда с боята, докато напълно изстинат, ако искате да са в по-бледи и пастелни тонове ги извадете докато са още топли. За да придадете гланц, ги обтрийте с памучен тампон, напоен с олио или зехтин, без да търкате и натискате. Съхранявайте боядисаните яйца на студено.

coffee-albanuova - Copy

1. Кафе
Ще ви е необходим 1 литър сварено силно кафе, с което да залеете яйцата и да ги варите по описания по-горе начин. Нюансът зависи от времетраенето на варенето и престоя на яйцата в кафето. Не забравяйте да прибавите оцет.

blueberries - Copy

2. Боровинки
Ако миналото лято предвидливо сте замразили боровинки и къпини, сега можете да ги използвате за получаването на лавандулово лилав цвят. За целта ги размразете и намачкайте, получената каша прибавете към водата, в която ще варите яйцата. Ще са ви нужни 2-3 чаши плод.

onion - Copy

3. Люспи от жълт кромид лук.
Ще са ви необходими около 4 чаши люспи от лук. Полученият цвят е между оранжев и охра или както го наричат някои –  сиена.

beet-juice-natural-remedies

4. Пресен сок от цвекло
Добавете чаша-чаша и половина пресен сок от цвекло към водата за варене. Ще получите наситено розов цвят. Ако оставите яйцата след сваряването в течността едно денонощие ще получите червен цвят.

paprica

5. Сладък червен пипер 
Към 1 литър вода прибавете поне 3 супени лъжици червен пипер и варете по описания начин. Ще се получи керемидено червен цвят.

turmeric

6. Куркума
Добавете 3-4 супени лъжици във водата, резултатът е прекрасен жълто-зелен цвят.

red cabbage

7. Червено зеле
Нужни са ви 4-5 чаени чаши нарязано на ситно цветно зеле, което трябва да сварите предния ден, на другия извадете зелето и във получената смес сложете яйцата, които варете поне 20-25 минути. Цветът, които ще се получи е син.

spinash

8. Спанак
Нарежете на ситно 4 чаши пресен спанак и го пуснете във съда, в който ще варите яйцата. Яйца ще се получат светло зелени.

wine

9. Червено вино
За да получите лилави на цвят яйца, използвайте една чаша червено вино, разредено в литър вода. Виното обаче трябва да е проверено и със сигурност домашно, защото има и такива, които са преди всичко спирт и боя.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17,529 преглеждания

Comments are closed.