Как да насърчим детето ни да пише

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

momichence pishe

В предучилищна възраст, детето точно е започнало да усъвършенства своите фини моторни умения и му се налага започне да пише букви и цифри. В началото, разбира се, те ще приличат повече на драсканици и това е нормално. С времето неговият краснопис ще се подобри. За сега нашата мисия е да направим писането забавно и вълнуващо занимание.

Ето няколко начина, по които може да окуражаваме детето си да пише. И тъй като децата възприемат по различни начини, сме ги подредили по стил на учене. Но вие може да се възползвате от предложенията и в трите категории. 

За физически учащите

Пишете заедно
Всеки път, когато седнете да правите списък за пазар, да попълвате документи или да пресмятате сметки, предложете на детето да се присъедини. Дайте му няколко листа за писане или същата бланка, като вашата и го оставете да пише и попълва като вас. Така детето ще се научи, че и писането е част от ежедневието, като много други неща.

Пишете с пясък

Много забавен начин да учите детето да пише е като използвате пясък, брокат или пръчици за украса на сладкиши. Тесто за сладкиши или палачинки също върши работа. Бъдете изобретателни, а след това може и да изядете резултата.


Правете букви от пластилин

Първо направете или купете готови карти с буквите от азбуката или някои по-лесни думи. Ако си ги направите вие, най-добре е след това да ги ламинирате. След това от пластилин направете дълги, тънки въженца. Помолете детето да гледа буквите и думите от картите и да ги прави само, като използва пластилина. Това упражнение е добре, не само защото ще учи буквите, но и ще развива фините двигателни умения, които ще са му нужни при писането.


Направете си и поддържайте “Дневник на пътешествията”

Всеки път, когато отивате някъде на ваканция, почивка, при баба на село или просто на разходка в Зоологическата градина, например, взимайте Дневника с вас. Нека детето записва нещата, които вижда, които прави, които му правят впечатление. Може и да добавя и по някоя рисунка, за да бъде дневникът още по-пълен. Дори в началото текстът да са само драсканици, постепенно нещата ще се променят. 

За учащите по слух

Правете си диктовка
Помолете детето да ви продиктува някоя история, която вие ще записвате. Имате нужда от тема? Опитайте с разказ за последния му рожден ден или последното гостуване при баба и дядо, или с приказката, която сте прочели предната вечер. И въпреки, че този, който пише сте вие, а не то, то ще гледа как записвате това, което чувате. Това е чудесен начин да се засили връзката между изговарянето и изписването на думите. Когато вече детето ви се научи да пише самостоятелно, може да обърнете ролите си.

Описвайте картинки
Разглеждайте заедно картини, снимки или рисунки в списание, каталог или книга. Попитайте детето си какво вижда на тях и какво смята, че се случва на картинката. След това запишете разказа му. Или пък го попитайте какъв разговор водят според него хората (или животните), които са снимани или нарисувани.

„Издайте” книга заедно

Намерете стари рисунки на детето си и ги залепете върху подходяща хартия. След това го помолете да ви ги опише. От картон направете корица и нека детето ви я украси и изрисува. След това му помогнете да напише името си като автор. С помощта на перфоратор направете дупки и нанижете панделка или връвчица, за да съедините страниците. Това е неговата първа книга, която трябва да заема почетно място в библиотеката.
momchence pishe

За визуално учащите

Направете си фотографски журнал
Направете си снимки на вас, детето, приятели и роднини. Сложете ги в албум, който също може да направите сами или да купите. Помолете детето да ви разкаже кой вижда на снимките, къде са направени, какво правят хората на тях и запишете отговорите му като заглавие или като описание под всяка.

Водете дневник
Децата обичат да говорят за себе си. Чрез воденето на дневник, вашето дете ще се научи да говори за себе си, пишейки. Ако детето ви все още се бори с буквите и му е трудно, окуражете го да пише дума или две в специална тетрадка всеки ден, използвайки флумастери или маркер. Направете воденето на дневник весела част от ежедневието му. Времето преди сън е добър момент за това. Ако то се затруднява как да започне, помогнете му като:

– направите конкретни предложения: какво е правило днес в градината или училище, какво е имало за обяд и дали му е харесало, какво би искало да прави утре… Насърчавайте го, независимо, че в тетрадката ще се появяват драскулки или пък само ще се преструва, че пише букви.

– помолете го да ви продиктува това, което би искало да запише и го направете вие, вместо него. Най-вероятно скоро само ще вземе молива.

Играйте с магнитни букви и цифри
Такива може да си купите от всяка книжарница и са много подходящи за упражняване на писане и образуване на думички. Използвайте вратата на хладилника или външната врата, ако е подходяща. Може също така с цветни моливи да очертава буквите на лист хартия.

Вижте още:

small girl writing_660pix   Писането – много повече от молив и тетрадка

child-reading-book   Как да окуражим децата ни да четат

   Как да отгледаме музикални деца


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,027 преглеждания

Comments are closed.