Как да стимулираме уменията за писане при тригодишните

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

drawing


Онзи момент, в който драсканиците на вашето дете по белия лист започнат да наподобява истинско писмо е особено вълнуващ. Някои тригодишни деца дори започват да се опитват да пишат името си. Писането в този период от живота на детето обаче, е процес, които може да претърпи различни вариации и при различните деца се изявява по различен начин. Разбира се има и деца, които в тази възраст все още не проявяват интерес към писането и това съвсем не бива да е причина за притеснения от страна на родителите.

Интересът към писането в периода между края на втората и началото на четвъртата година от живота на детето до голяма степен зависи от неговото двигателно и психомоторно развитие. В този период от живота на детето вече се проявява доминиращата роля на една от двете му ръце и вече може да се определи дали детето ще пише или рисува с лява или дясна ръка. При някои деца обаче това определяне е възможно да закъснее с няколко месеца до година.

Около средата на третата година от живота на детето, то все още трудно контролира фините движения на ръцете и държането но молив е несигурно, а онова, което детето “пише” обичайно са линии и черти. На тази възраст повечето деца се справят със свързването на точки по листа посредством диагонални и хоризонтални линии, като съвсем нормално е линиите да не са свързани на точното място, а също и да са криволичещи.

Какво децата в тази възраст е добре и могат да направят?

За да стимулирате интерес и желание у тригодишното дете да посяга по-често към моливите, пастелите и тебеширите, дръжте ги на удобно за него място заедно с листа или дъска за рисуване/писане. Когато те са в непосредствена близост до ръцете му и пред очите му, то по-често ще посяга към тях и така индиректно ще стимулирате желанието му да “пише” и рисува.

Друг ефективен начин да събудите интерес към писането и рисуването у тригодишното хлапе е да изсипете ситен пясък, сол или захар в плоска тавичка и да му покажете как може да пише и рисува върху нея с показалец.

 

по материали от www.babycenter.com

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,697 преглеждания

Comments are closed.