Как да изберем ученическата раница?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

school backpack

На пазара съществува огромно разнообразие от ученически раници, куфари, чанти и сакове. Повечето са ярки, с любими детски герои и направени да привличат децата. Съвсем отделен е въпросът дали са здрави, ергономични и удобни за носене. Някои родители предпочитат куфари с колелца, но реално инфраструктурата на училището допълнително затруднява децата в придвижването и вдигането им на ръце по стъпалата или други неравни места.

Препоръчителни за учениците все пак си остават раниците с уговорката, че е необходимо да отговарят на определени изисквания.

Изборът на раница е от голямо значение за здравето и правилното развитие на детето.
Тя трябва да отговаря на следните изисквания:

Тегло: раницата заедно със съдържанието не бива да превишава 10-15 % от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

Ширина и височина: раницата не бива да превишава ширината на раменете на детето.
Препоръчително е височината на чантата да е не повече от 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

Ремъци: трябва да имат възможност за регулиране, за да може чантата да се носи и когато детето е облечено само по блузка, и когато е с дебело зимно яке, без това да създава дискомфорт.

Гръб: препоръчително е да е с твърд гръб.

Цвят: за безопасността на детето по улиците е добре раницата да бъде в ярки, сигнални цветове.

Няколко практически съвета при избора на раница:

Ученическите модели раници на утвърдени фирми за туризъм и спорт са направени от много издръжлива материя и по стандарт имат светлоотразители. Неудобство е по-високата им цена.

Желателно е раницата да има поне две отделения: за учебниците и за всичко останало – храна, спортна екипировка.

Външните и страничните джобове са удобство – за шишето с вода, за бележник, тефтерче и телефон.

За да не се стига до гръбначни изкривявания или травми, научете детето да поставя раницата на масата или чина, преди да я сложи на гърба си. Създайте му навик всеки ден да я изпразва напълно и да слага в нея само необходимите неща. В началото, докато изгради това умение, е препоръчително да подреждате заедно с него чантата или да я проверявате, след като то я е подредило. Договорете с учителката част от пособията да остават в училище, така че децата да не носят излишна тежест.

Източник: roditeli.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,038 преглеждания

Comments are closed.