Как да храним детето, когато се разболее?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby eating

Хранене при простудно заболяване без повишение на температурата

Лекарят ще ви каже как да храните детето при всяко едно от неговите заболявания, като взема пред вид характера на болестта и вкуса на детето. Тук са изложени някои общи положения, които могат да ви ползуват, когато не можете да прибегнете до медицинска помощ.

Храненето по време на лека простуда без температура може да бъде съвсем нормално. Но дори и при лека настинка детето може да загуби част от апетита си, защото седи в къщи, защото не се движи както обикновено и се чувствува малко неразположено и защото поглъща отделящите се от носоглътката секреции. Не го карайте да яде повече, отколкото иска. Ако яде по-малко от обикновено, давайте му повече течности. Нека да пие колкото иска. Някои хора смятат, че колкото повече течности се поемат, толкова по-добре е за лечението. Но ползата от прекалено много течности не е по-голяма.

Хранене по време на температура (съвети, докато успеете да се консултирате с лекар).

Когато у едно дете, болно от настинка, от грип, ангина или от заразна болест, температурата се повиши над 38,8 C. в началото то обикновено губи апетит, особено за твърди храни. През първия и втория ден на температурата му давайте само течности на всеки половин-един час, когато е будно. Най-подходящи са портокаловият сок, ананасовият сок и обикновената вода. Не забравяйте водата. Тя няма хранителна стойност, но за момента това не е важно. Именно затова тя често пъти най-много се харесва на болното дете. Другите течности зависят от вкуса на детето и от болестта му. Някои деца обичат сокове от грейпфрут, от сини сливи, от круши, от грозде, лимонада, слаб чай със захар. По-големите деца обичат различни газирани напитки. Кока-колата съдържа малки количества кофеин, който действува стимулиращо и не трябва да се пие в последните 2 часа преди лягане.

Болното бебе обикновено пие повече мляко, отколкото каквото и да е друго. Ако не го повръща, значи храненето е правилно. По-голямото дете може да не иска мляко или да го повръща. Давайте му мляко, ако детето иска и го понася добре. При температура над 38,8 C млякото става по-лесно смилаемо, ако се обезмасли (да се отлее събралият се отгоре каймак).Когато повишението на температурата продължи, след първите 1-2 дни апетитът на детето може малко да се увеличи. Ако въпреки високата температура детето е гладно, то може да яде по-леки храни, като препечен хляб, бисквити, каша, крем, желе, извара, сладолед, ябълково пюре, рохки яйца. Храни, които обикновено са трудно смилаеми при повишение на температурата, са зеленчуците (варени или сурови), месото, пилешкото, рибата, мазнините (масло, маргарин, сметана). Но в своите експерименти върху храненето д-р Клара Дейвис установи, че когато започнат да оздравяват (след спадането на температурата), децата искат месо и зеленчуци и ги понасят добре.

Едно правило, по-важно от всяко друго, е: болното дете да не се насилва да яде онова,
което не иска, освен ако лекарят специално нареди. В противен случай храната ще бъде повърната, ще предизвика разстройство или ще направи детето злоядо.

Хранене на дете, което повръща (съвети, докато  успеете да се консултирате с лекар)

Много болести предизвикват повръщане, особено в началото, когато температурата е повишена. Храненето зависи от много фактори и трябва да бъде предписано от лекаря. Но ако не можете веднага да се свържете с него, можете да следвате тези съвети. Детето повръща, защото вследствие на болестта функцията на стомаха се уврежда и той не може да се справи с храната. Добре е да се даде пълна почивка на стомаха поне за 2 часа след повръщането. След това, ако детето иска, можете да му дадете 10-15 г вода. Ако не я повърне и иска още, след 15-20 минути можете да му дадете още 20-30 г. Ако продължава да иска, увеличавайте постепенно количеството до половин чаша (120 г). Ако до този момент не е повърнало, можете да опитате да му дадете малко портокалов или ананасов сок или газирано питие.През първия ден не давайте повече от половин чаша наведнъж. Ако са минали няколко часа от повръщането и детето иска да яде, дайте му гризина, малко каша или ябълково пюре.

Ако иска мляко, трябва да го обезмаслите. Ако отново повърне, бъдете по-строги. Не му давайте нищо в продължение на 2 часа и след това започнете с една чаена лъжичка вода или натрошен лед. След 20 минути му дайте 2 чаени лъжички. Съвсем внимателно увеличавайте количеството. Ако няколко часа след повръщането детето все още не иска да пие, не му предлагайте нищо. То със сигурност ще повърне. Трябва да се внимава много, защото при всяко повръщане детето изхвърля повече, отколкото е поело.
Повръщането, предизвикано от заболяването, може да не продължи след първия ден,
въпреки че температурата продължава.

Когато при повръщане детето силно се напъва, в изхвърлената храна понякога има малко
кръв. Това само по себе си не е опасно.
620. Не претоварвайте детето с храна в края на заболяването. Ако няколко дни детето има
повишена температура и почти не иска да яде, естествено е, че то бързо ще отслабне.
Когато това се случи с детето за първи път, майката е обезпокоена. След окончателното
спадане на температурата, когато лекарят каже, че детето може вече да се храни нормално,
майката бърза отново да го охрани. Но често се случва детето да отказва храната, която му
се поднася. Ако майката го насилва ден след ден, апетитът му може никога да не се възвърне.

Такова дете не е забравило да яде, нито е отслабнало дотолкова, че да не може да яде.
При окончателното спадане на температурата заболяването му не е напълно преминало и
все още оказва влияние върху стомаха и червата. При вида на първите храни неговата
храносмилателна система го предупреждава, че още не е готова за тях.
Отвращението към храната на още неоздравялото дете, ако то бъде насилвано да яде, се
засилва много по-бързо и по-лесно, отколкото на здравото. Няколко дни са достатъчни, за
да го направят злоядо за дълго време.

Щом като стомахът и червата се оправят от болестта и могат отново да приемат храна,
детето изведнъж много огладнява. Този непрекъснат глад обикновено трае 1-2 седмици и
детето яде много, докато навакса загубеното. Понякога детето може да иска още храна два
часа след обилно ядене. След 3-годишна възраст детето може да си поиска храните, от
които изгладнелият му организъм се нуждае най-много.
Към края на болестта родителите трябва да дават на детето да пие и да яде само това, което то иска, без да го подканват, и търпеливо, но с увереност да чакат то да си поиска още. Ако след една седмица апетитът му не се е възвърнал отново, трябва да се консултирате с лекар.

Откъс от книгата „Грижи за бебето и детето”, Д-р Бенджамин Спок, Д-р Робърт Нийдълман

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,769 преглеждания

Comments are closed.