Какво да очакваме от грипния сезон тази година?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

flu

Тази година не очакваме по-различни щамове и много тежки прояви на грипните заболявания. Това съобщи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по подов започналата днес Национална информационна кампания за превенция на грипа.

Проф. Кантарджиев обясни, че не може да се каже точен ден и час, когато ще дойде заболяването. “Към края на октомври, началото на ноември започват първите случаи на грип. Вирусът циркулира и през лятото, но тогава ситуацията е такава, че не може да се разпространява масово. Миналата година пикът бе през януари”, обясни проф. Кантарджиев. Засега обаче нямало данни за повишаване на грипната заболеваемост.

“Грипът започва със застудяването на времето, когато спираме да отваряме прозорците и се събираме много хора на едно място. За пациентите няма значение, какъв ще е щамът, който ще се разпространява”, каза медикът. При всички щамове грипът започва рязко, с болки в мускулите, главоболие, температура и суха кашлица. По думите на проф. Кантарджиев заболяването е опасно заради тежките усложнения. Често те са свързани с дихателна недостатъчност, което е абсолютно показание за влизане в болница. Самолечението е опасно.

Едва 2% от българите си поставят противогрипна ваксина. Това води до висока заболеваемост сред населението – до 20% от българите страдат от остро респираторно заболяване. От тях 10 000 постъпват в болница с грипни усложнения, а около 2 000 умират от пневмония.

Източник: hospital.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

Етикети:

1,461 преглеждания

Comments are closed.