Плач по време на кърмене – причини и начини да го спрем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_nachalo-na-kurmeneto.jpg

Най-често причините за бебешкия плач по време на кърмене са свързани с храненето на майката.

Кърмачетата комуникират с околните по единствения възможен за тях начин – чрез плач. Често новородените бебета проявяват безспокойство по време на хранене. Защо обаче се случва това? Много майки смятат, че причина за това е липсата на сила за сучене от страна на бебето или вкусът на млякото.

Основни причини за бебешкия плач по време на кърмене.

Много майки смятат, че бебето плаче, когато е гладно и обикновено бързат да започнат да дохранват бебето с изкуствено мляко или изцяло да преминат на него. Специалистите по кърмене обаче съветват да сме търпеливи и да потърсим щателно причините, поради които бебето е неспокойно по време на кърмене.

Плачът по време на хранене може да е в следствие на физически или емоционален дискомфорт.

Най-често този плач се дължи на следните причини:

* Колики

При колики и стомашно неразположение бебето свива крачетата си към телцето. Коликите обикновено се дължат на все още незрялата храносмилателна система, която трудно се справя със основните си задачи.

* Поглъщане на въздух по време на сучене

Това увеличава количеството на въздух в стомахчето, което води до неприятни усещания.

* Бебето не харесва вкуса на млякото

Това се случва, когато майката се храни с пикантни храни и такива с остър и натрапчив вкус (например чесън). Има дори случаи, в които бебето дори не желае да се докосне до гърдата.

* Задавяне

Това може да се случи, ако има прекомерно отделяне на кърма, така че новороденото не може да се справи и да я преглъща спокойно, което пречи на нормалното дишане.

* Недостатъчно количество кърма

Ако отделената кърма е в оскъдни количества, бебето остава гладно, а по време на самото кърмене е нервно, защото усилията му остават без резултат. Освен това, контролните измервания на теглото на кърмачето показват застой в наддаването на тегло.

Други причини за безспокойство на бебето по време на кърмене.

Бебето може да плаче както, ако се храни от гърда, така и ако се храни от шише.

* Болки в ушите

Това е много честа причина бебетата да са неспокойни през първата година от живота си. Когато суче, компресията в ухото на бебето се увеличава силно и рязко. Обикновено става дума за отит, често съпроводен от повишена температура.

* Млечница и други възпаления на лигавицата на устната кухина

Най-често срещаната инфекция в устната кухина на кърмачето е млечницата. След нея се нарежда фарингита, който пряко възпрепятства преглъщането.

* Главоболие

Бебето няма как да ни каже, че го боли глава, затова плаче. Главоболието се усилва при преглъщане, а това най-често причинява силен плач.

* Никнене на зъбки

По време на този процес се появява дразнене и сърбеж по венците, по време на кърмене тези усещания се засилват, което може да доведе до безспокойство, нервност и плач.

*Запушен нос

Обикновено това състояние е свързано с възпаление на горните дихателни пътища или алергични реакции. Ринитът е често срещана причина за нервност при кърмачетата по време на кърмене, тъй като нарушава нормалната проходимост на въздухоносните пътища и така пряко се възпрепятства нормалното кърмене. Бебета остават често гладни, което ги прави по-неспокойни и ревливи.

Грешки от страна на майката

Повечето майки спазват стриктен режим на хранене на бебето, през точно определен период от време. Не е голяма беда обаче, ако той бъде нарушен при нужда. Специалистите дори казват, че това би подобрило комуникацията между майката и бебето в полза на естественото хранене.

Когато отделената кърма е недостатъчна, педиатрите препоръчват дохранване, което погрешно се прави с шише и биберон. Естествено бебето с охота се храни от шишето, което изисква по-малко търпение и усилие, но това е сигурен начин бебето да престане да иска да суче от гърда. Ето защо е по-добре бебетата да се дохранват с лъжичка, когато това се налага.

Същото се отнася и за случаите, когато се налага даването на лекарства.

Честа причина за бебешкия плач по време на кърмене е неопитност от страна на майката. Младите майки, които за първи път кърмят понякога не знаят как да поставят бебето на гърдата или бебето не може да засуче добре.

Какво е добре да се направи?

На първо място, за да можем да помогнем на бебето, трябва да разберем първопричината за неговия плач. Всяка майка, която кърми трябва да приеме, че в името на здравето и спокойствието на бебето си, трябва да промени обичайния си режим и да го съобрази с нуждите на бебето.

Много важно е да се установи емоционален баланс между майката и кърмачето.

*Добре е бебето да бъде поставяне в кенгуру или слинг всеки път, когато това е възможно. Идеално време за това е времето за разходка.

* Хранене при поискване.

Колкото и да ни се иска да започнем с възпитанието от първия ден, няма нищо по-добро за кърмачето от това да бъде хранено „на поискване“. Няма значение колко често ще е това.

* Контакт „кожа до кожа“.

Това е идеален начин за установяване на близост между майката и бебето. От него до голяма степен зависи спокойствието на малкото бебе. Затова по време на кърмене, специалистите препоръчват да сме с минимум дрехи от нежна и лека материя, която да не възпрепятства допира, а най-добре той да е на „голо.

* Сън с новороденото в едно легло.

Тази практика се отрича от мнозина, но съвмесният сън с бебето дава допълнителна сигурност и спокойствие както на бебето, така и на майката.

* Ограничаване на тактилната комуникация на бебето с други роднини.

* Снижаване на посещенията на външни лица при бебето до минимум.

* Добра идея е по време на кърмене на бебето да се говори или пее тихо.

По материали от vospitaj.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,911 преглеждания

Comments are closed.