Как братята и сестрите влияят на характера ни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_59930443

Как влияе редът на раждане на здравето, щастието и успеха?

Всеки, който е използвал грима на кака си или е писал домашното на малкото си братче, знае, че братята и сестрите оказват огромно влияние върху хората, в които се превръщаме.

Ново проучване сочи, че връзката с нашите братя и сестри е по-важна за личностното развитието, отколкото родителската подкрепа, коефициента на интелигентност, комуникативните ни умения и работната ни етика.

Дали имате брат/сестра и на кое стъпало се намирате в семейната йерархия може да окаже огромно влияние върху характера – от вероятността да сте гей, до професионалния успех и това, колко редовен полов живот водите.

Ето и някои от най-интересните начини, по които взаимоотношенията ни с нашите братя и сестри могат да ни повлияят, според д-р Джонатан Каспи, експерт по детски и семейни науки:

1. Потомците се стремят да са различни един от друг

За всяка сестринска двойка, която прилича на тенис дуото Уилямс, съществуват хиляди, които активно се стремят да поемат по различни пътища. Колкото по-малка е възрастовата разлика помежду им, толкова по-силно е това желание.

2. Родителите ви лъжат – те наистина третират всяко от децата си различно

Съществуват много емпирични доказателства, че родителите разпределят емоционалните и материалните си ресурси неравномерно между своите отрочета, в зависимост от техните нужди и темпераменти. Това е лоша новина за наследниците, които са в немилост. Според проучване, семействата с ограничено количество ресурси инвестират повече в детето, за което смятат, че има най-голям потенциал да се справи добре в живота.

3. По-големите братя могат да повлияят на сексуалната ориентация на момчетата

Не, наистина – съществува обоснована научна теория. За всеки син, който една жена роди, вероятността следващият да е гей е с 28-48% по-голяма. Трябва да имате над 10 по-големи братя, преди шансът да надвиши 50%, но статистиката сочи, че 1 на всеки 7 мъже приписва сексуалната си ориентация на този факт.

4. По-големите деца обикновено са по-умни

Коефициентът на интелигентност на по-възрастните отрочета е средно с 3 точки по-висок от този на техните по-малки братя и сестри, вероятно защото получават пълното внимание на своите родители в така важните за учението на всяко дете невръстни години. Всеки следващ наследник получава наполовина по-малко внимание от мама и татко.

5. Първородните деца са по-академично ориентирани и послушни от по-малките, които са склонни да поемат рискове

Според Каспи, всяко дете използва стратегии, за да спечели родителските време и ресурси, чието разпределение зависи от реда на раждане, без открито да се бори за тях.

6. По-големите сестри правят малките момчета по-малко конкурентни

Израстването с представител на същия пол увеличава шансовете за директно съревнование, което може да бъде както полезно, така и вредно.

7. Ако родителите ни често ни сравняват с нашите брат или сестра, много от психологическите ефекти ни преследват и в живота ни на възрастни

Едно проучване сочи, че хората, които често са били сравнявани със своите братя и сестри, са много по-загрижени за икономическия си успех, и че индивидите, които печелят повече от другите деца в семейството, са много по-удовлетворени от живота си.

8. По-малките братя/сестри по-лесно привличат представители на противоположния пол

Това, да имате кака или батко, е сериозно предимство за социалния ви живот. Според едно проучване, проведено по време на „скоростни срещи” , мъжете, които имат по-големи сестри, са много по-умели във воденето на диалог, а жените, които имат по-големи братя – по-склонни да инициират разговор с мъж и да се усмихват по-често.

9. Близостта с братята и сестрите е полезна за психическото здраве и портфейла ви

Близките взаимоотношения с другите потомци в семейството не просто ви предпазват от травми в детството – например при развод между родителите или домашно насилие, но и активно ви дърпат към успеха. Хората, които поддържат силни взаимоотношения с братята и сестрите си, са по-удовлетворени от живота, а оттам и по-успешни в икономически план.

Източник: Independent.com чрез www.manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5 785 преглеждания

Comments are closed.