Изключи този телевизор!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

girl_tv

Телевизията е обичаен спътник на семейството ни през деня. Включваме го сутрин, за да разберем последните новини и го оставяме включен през целия ден за фон или просто, за да ни шуми, докато вършим ежеднeвните си задачи. Често държим телевизора си включен, без дори да се замисляме – просто с влизането в дневната първото нещо, което правим е да потърсим дистанционното.

А какво се случва, когато станем родители и продължаваме да държим телевизора включен през деня, докато децата са наоколо? И понеже ние го включваме и избираме канали, които на нас ни харесват, дали това оказва влияние? Звучи логично, че ако децата не гледат телевизия, те няма да са засегнати от вредата й, нали?

Но, не е съвсем така. Дори когато не я гледат, телевизията оказва влияние. Ефектът й не е толкова плашещ, колкото ако децата гледат активно, но все пак пречат на нормалния начин, по който децата играят и се развиват. 

Ефектът е по-неуловим, но също толкова сериозен, защото когато децата играят, а наблизо има телевизия-фон, детската игра бива непопарвимо разрушена. Проучванията сочат, че децата на възраст между 1 и 3 г. играят много по-малко и за по-кратък период от време, докато са в една стая с родителите си и те гледат програми, преназначени тях. И играят доста по-дълго, ако телевизорът е изключен. Освен това, специалистите твърдят, че децата играят доста по-развиващи и градивни игри, ако телевизорът е изключен, докато в обратната ситуация, подходът им е по-първосигнален. Дори когато телевизионната програма не е предназначена за деца и не привлича интереса им, тя все пак често ги разсейва и токлонява вниманието им от игрите.

Това на пръв поглед може и да не звучи особено притенсително, но, както вече знаем, играта е много важна за децата.  Докато играят, децата манипулират и експериментират с различни предмети, научават за причината и следствието, и упражняват креативността и въображението си. Играта оказва влияние и върху социалното развите на децата, като ги кара да се вгледат в гледната точка на останалите, да се учат да преговарят, обсъждат и да разрешават възникнали проблеми. Когато периодите, в които децата играят са кратки, и биват постоянно прекъсвани, децата не успяват да достигнат познавателните процеси и социалните моменти в играта.

Включеният телевизор вреди особено много и на комуникацията между родители и деца. Не е изненада, че родителите разговарят с децата си много по-малко, когато телевизорът е включен и отнема вниманието им. Дори на възрастните им е трудно да отклонят вниманието си от него, за да се фокусират върху децата. Когато телевизорът е включен, възрастните контактуват много по-малко с децата, отколкото, ако в изключен. А това е съществено важно, след като комуникацията между деца и родители има ключова роля за социалното и емоционалното развитие на детето.

Учените стават все по-заинтересовани напоследък от проучването на ефекта на включения телевизор. Според един научен доклад около 1/3 от родителите в САЩ оставят телевизорът включен почти през целия ден. Позволили сме на телевизията да завземе сериозна територия от личното ни пространство и семейния ни живот. Дори когато присъства само като фон, телевизията ни манипулира.  Може би е време да дадем на този член на семейството ни малка почивка.


Още подобни статии:

momchence%20pilot   Помогнете на своето дете да стане по-самостоятелно

713958b1bb2905ad7c7797986fa895f9_big   Играта е важна за децата!Статията е преведена от: http://www.psychologytoday.com/blog/turn-tv/201112/how-background-tv-affects-children

Текстът е публикуван за пръв път на 13 декември, 2011. Автор: Ейми Нейтънсън, лекар, клиничен психолог (Amy Nathanson, Ph.D.,  Turn Off That TV)

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

12,200 преглеждания

Comments are closed.