Помогнете на своето дете да стане по-самостоятелно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

momchence pilot

Колкото по-голямо става вашето дете, толкова повече разбира, че не сте еднакви, а то е съвсем отделен индивид. С оформянето на своята идентичност идват и нуждите, с които детето ще трябва да се справи само. Ето няколко съвета, които ще помогнат да направите детето по-самостоятелно:

• Направете домът си безопасно място за изследване

За да развиете независимостта на детето, то трябва да може да изследва заобикалящата го действителност при възможно най-малко ограничения. Ето защо трябва да сте сигурни, че вашият дом е безопасно място. Вместо всеки път да тичате около детето и да му казвате „не”, когато се опита да докосне нещо, което може да го нарани, поставете опасните предмети далеч от него. Това ще даде на детето по-голяма автономия, а вие ще бъдете спокойни.

• Позволете на детето да бъде лидер


Всеки родител поставя определени граници на детето, но понякога е добре, да го оставите да вземе властта – дори и ако неговите решения изглеждат необичайни. Например, ако вашият двегодишен син настоява да носи ски якето си през юни, оставете да го направи. Той сам ще разбере, че лятото не е подходящият сезон за тази дреха. Идеята е, детето да достигне само до това заключение, трябва да му дадете шанса да разбере и да се учи от грешките си.


• Създайте ясни правила 


Когато детето разбере и започне да следва правилата създадени от вас, то ще стане съответно и по-самостоятелно. Покажете му нещата стъпка по стъпка. Например след вечеря, първо е почистването на масата, след това съдовете и приборите се носят до мивката, след това се измиват и така нататък. На следващия ден следете как детето се справя и му помогнете ако не прави нещата последователно.


• Позволете на детето да ви съдейства


Когато детето види, че вършите нещо различно – готвите, чистите, подреждате мебелите – то иска да ви помогне. Когато това се случи, намерете начин да го включите.

Ако вашето дете чувства тревога при сбогуванията, най-вероятно се страхува да бъде далеч от вас. Ето няколко съвета, които могат да помогнат:

• Бъдете уверени при сбогуванията


Вашето заминаване се приема трудно от детето, затова се дръжте така сякаш нищо кой знае какво не се случва. Бъдете спокойни, обяснете на детето, че ще се върнете скоро, опитайте се да го успокоите. Ако детето започне да плаче, не показвайте, че сълзите му са ви разстроили.

• Практикувайте отсъствията си

Може да помогнете на детето да свиква с вашите отсъствия, като използвате кухненски таймер. Настройте таймера за 5 минути и кажете на детето, че отивате в другата стая за 5 минути, след което ще се върнете. Веднъж щом детето разбере, че ще се върнете, настройте таймера за по-дълъг интервал от време.


• Избягвайте измъкванията


Ако си мислите, че когато се измъквате без да ви види, детето ще го приеме по-лесно, това изобщо не е така. Веднъж щом разбере че ви няма, то ще започне да плаче и да се притеснява, докато не се приберете. Избягвайте измъкванията, защото това може да доведе детето до голям стрес.


• Покажете любовта си


Непрекъсната грижа и любов към детето, ще го накарат да се чувства по-сигурно и комфортно. Окуражавайте детето всеки път, когато се опита да направи нещо само и в никакъв случай не го отблъсквайте ако не успее и се нуждае от вашата подкрепа.

 

Вижте също:

Как да стимулираме любопитството на своето дете

Как да помогнем на детето си да създава приятелства?


Детската сексуалност важен етап от подрастването


7 начина да възпитате самоувереност у детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Развитие

10,215 преглеждания

Comments are closed.