Игри с топка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

детски игри, топка, бебе, моторни умения

Игри с топка

Топката, редом с кубчетата, е сред най-популярните детски играчки. С топката може да се играе по много начини, включително като си измисляте нови игри и така подхранвате въображението на детето си, като се включвате активно в игрите, които то измисля.

 

Ето няколко прости игри:

Дриблирайте с топката

Намерете съд, в който да се целите с топката

Хвърлете топката толкова високо, колкото можете /като показвате разликата между високо и ниско по този начин/

Удряйте топката по стената /внимавайте за спокойствието на съседите все пак/

Надуваемите топки са идеални топки за игра, в която топката не бива да докосва земята

 

Игри според възрастта

На възраст между 6 и 9 месеца, бебето няма да ви подава топката все още, но може да я сграчи и да я държи. Препоръчват се големи топки, които да може да хваща с две ръце и по възможност от мек материал – гума или плат (Как да си ушием топка), така че да може бебето да стисне топката с една ръка. Седнете на пода с разтворени крака и с лице към бебето и търкаляйте топката към него. Това упражнение ще го подготви за „истинската ” игра с топка по-късно.

В периода от 6 до 12 месеца бебетата обожават играта на иди и донеси топката. Напълно възможно е при покана „Дай топката на мама!” детето да я подаде. След няколко месеца ще може да отвръща по-често на поканата ви, дори и когато тя включва  две действия, например „Отиди и донеси топката на татко!” Някои бебета на тази възраст дори успяват на хвърлят топката.

Между 15 и 18 месеца можете да помогнете на детето да развие моторните си умения като търкаляте топка към него и го окуражавате да ви я търкулне обратно. Седнете задено на пода, повикайте го по име, така че то да ви погледне и тогава търкулнете към него топката. Подканете го да ви я търкулне обратно. Когато вие подавате, всеки път казвайте „Търкалям топката към името на детето”, а когато то ви я подава – „Името на детето търкаля топката към татко”. Изговаряйте думите, само когато топката наистина се търкаля.

Повторенията помагат да се осъществи връзката между мускулите и мозъка в тази част от кората, която отговаря за моторните умения.

Ритане на топка

Децата се учат като наблюдават как някой изпълнява дадено действие, после го имитират и получават похвала за усилията си.

За да научиш детето си да рита топката, например, е необходимо да му покажете как я ритате самите вие. Търкулнете я до крака му и го подканете да я ритне. Възможно е да се опита да ви подражава, но даже и топката само да докосне крака му, много е важно да го похвалите за направеното, като кажете „Много добре ритна топката!”. По този начин то ще научи, че ритане е когато топката се удари в крака му и отскочи.

Скоро сам ще започне да рита топката; ако уцели – похвалете го пак! Събуйте детето босо, така ще усети контакта между крака и топката, така че развържете обувките!

В началото можете да използвате и балон. Той се движи по-бавно и затова е идеален за упражняване на уменията за проследяване и хващане.

 

И не пестете похвалите!

 

детски игри, топка, бебе, моторни умения

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Игри

9,112 преглеждания

Comments are closed.