Стафидата ще каже дали детето ви ще е отличник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
dete-test-stafida-1

Учени от Университета на Уоруик създали елементарен тест за бебета, който според тях може да покаже как ще се справят децата в училище, когато станат на 8. За да извършите опита, ви трябва само една стафида и пластмасова чашка. Тестът е предназначен за деца, които са навършили 20 месеца, като въпросът е колко дълго те могат да изчакат преди да вземат стафидата, разположена пред тях.

Бебетата получават стафида, която е разположена под пластмасова чашка пред тях. След три опита им се казва, че трябва да изчакат преди да вземат стафидата и да я изядат. След като проследили развитието на изследваните деца седем години по-късно, учените установили, че тези, които не са могли да се сдържат и са изяли стафидата без да изчакат да им се позволи, не се справяли толкова добре в училище, колкото тези, които били по-послушни и умеели да се сдържат и да чакат.

Авторът на проучването проф. Дийтер Волке обяснява: „Една проста, петминутна игра може да се окаже обещаващ нов метод за проверка на детското умение да контролират вниманието си, а това е свързано и с ученето“. Важен резултат от изследването бил и фактът, че децата, родени преждевременно, често се справяли по-трудно със задачата, което показва, че съществува връзка между преждевременното раждане и проблемите с концентрацията, които много деца имат. Данните от проучването се събират още от 1985 г., като то продължава и днес.

Учените вярват, че ранното идентифициране на проблеми с възприятията и вниманието може да доведе до успешни нови методи на обучение, които да помогнат на децата да се справят по-добре в училище и след това – като възрастни.

 

Източник: novinar.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2 528 преглеждания

Comments are closed.