Забавна математика вкъщи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

numbers

Ако детето ви е в предучилищна възраст можете да му помогнете да усвои важни математически умения чрез игри и интересни занимания вкъщи.

Как да помогнем на детето да упражнява елементарните математически умения като броене, определяне на форми, разпознаване на повтарящи се модели, групиране по категории, като същевременно се забавляваме заедно? Ако искате детето ви да обича математиката, забравете за скучните задачи и уроци и покажете на детето си, че математиката е част от ежедневието ни и че могат да се научат да броят и смятат, докато играят.
Ето 12 забавни начина да въведете детето в света на математиката. Децата учат по различен начин и това е причината да измисляме различни гледни точки и подходи към една и съща материя.

За визуалните учащи

На сафари за числа. Докато се разхождате из града, накарайте детето да се оглежда за числа – по уличните знаци, табели на магазини, номера на коли, уличната маркировка – навсякъде са. Когато намери число, вие го назовавайте. Научете го да познава числата до 20.

Свържи точките. Това старо колкото света занимание ще помогне на детето ви да запомни последователността на числата, докато открива каква картинка се крие под пъзела с числа. Магазините и интернет са пълни с подобни картинки – открийте такива, които детето ви ще хареса.

Обадете се по телефона. Напиете телефонните номера на всички близки и приятели – децата обичат усещането да бъдат големи и да имат свой собствен телефонен указател, за да се обаждат на баба, тати, леля или на някой приятел. Научете детето си как да набират телефонни номера – от ляво надясно, едно по едно, без да пропускат цифра.

Отгатни колко тежи. Нека детето ви отгатне колко тежи определен предмет в дома ви – чашата му, речникът, книжката, лъжицата, домашната котка… Покажете му как да използва везните, за да разбере теглото на предметите. Това е добър урок по разбиране на понятието тегло, както и подобряване на способността да предвиждат колко тежат различните предмети.

Открий последователността. Дайте на детето бяло и черно грозде и го накарайте да подреди зърната по различни начини: черно, бяло, черно, бяло… Или две черни, две бели, две черни, две бели, или две черни едно бяло, две черни, едно бяло – вариантите са много. Покажете му как може да направи гъсеничка от грозде, или лице с очи и ръце. Това занимание ще помогне на детето ви да решава задачи и да мисли абстрактно.

boy_count_fingers

За физически учещите

Да преброим и групираме предметите. Направете купчина от големи и малки вилици и лъжици, сламки и бъркалки. Накарайте детето да ги раздели  купчинки по видове.  След това пребройте колко предмета има от всеки вид. Направете същото с чорапките (ето как заниманието става полезно и за вас) – накарате детето да събере чорапките си по чифтове. Същото с играчките – да ги групира по видове (плюшени, конструктори, колички, големи, малки, червени, сини, зелени….). Накарайте детето да сортира прането – на мама, на тати, на мен….Колко тениски има, колко чифта чорапки, колко сини дрехи…

 
Формите у дома. Разходете се вкъщи и търсете квадрати, триъгълници, кръгове, звезди, сърца, овали – всички форми. Накарайте детето да ги нарисува.

Да поиграем с конструктора. Играта с триизмерни фигури и опитите да осмислят формата, като се опитва да я пъхне в дупка със същата форма и идеален начин да започне да мисли триизмерно.

Книжка за броене. Това занимание включва математика и четене. Дайте стари списания на детето и го накарайте да изреже всички предмети, които имат формата на буквата А и да ги залепват върху картон. Когато го направи, пребройте всички предмети, които изрязало.

Да поиграем на закуска. Дайте на детето си шепа рибки-крекери. Нарисувайте на лист хартия голям аквариум. Подредете рибките върху аквариума и накарайте детето да ги подреди. Извадете една и пак ги пребройте. Това са основите на елементарно събиране и изваждане и то по забавен начин.

Игри със зарове и карти. Можете да покажете понятията „Повече от“ и „по-малко от“ с някое от следните занимания: хвърлете чифт зарове. Попитайте детето кое е по-голямото число от двете – скоро то ще се научи да разпознава числата на зара като група от точки. Играйте на война с карти – този, който събере повече карти печели – така детето ще се научи да разбира смисъла на „повече“ и „по-малко“.

mother_boy_laundry

За слухово учащите

Да послушаме музика. За децата, които научават чрез слушане, има много детски песнички, коти да ги научат да броят. Това занимание може да се превърне в комбинация от урок по английски, музика и математика: „Three little monkeys jumping on the bed; one fell off and bumped his head. Mama called the doctor and the doctor said, ‘No more monkeys jumping on the bed!’ Two little monkeys jumping on the bed…” „Три малки маймунки скачат на леглото. Едната маймунка падна и си удари главата. Мама се обади на доктора и докторът каза: „Никакво скачане по леглото повече!“ Две малки маймунки скачат на леглото….“ И така докато не останат маймунки, които да скачат.

Да сготвим. Извадете книгата с рецепти, мерителните съдове и лъжички и продуктите и започнете да отброявате необходимите количества продукти: 5 яйца, 1 чаена чаша мляко, 2 чаши брашно, ½ чаша захар… Това е лесен и вкусен начин да използват математиката в ежедневния си живот, разбирайки смисъла на обеми, количества, бройки и дори дроби.

 

Източник: www.babycenter.com


Прочетете още:

little_girl_glasses  Как да разберем дали детето ни има скрити таланти?

family_breakfast  8 стъпки за преодоляване на сутрешния стрес преди училище

girl_constructor  12 занимания за деца за дъждовните летни дни

boy_car_read  5 игри за деца на път

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,769 преглеждания

Comments are closed.