През 2019 г. Барби става на 60!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

barbie-dol

През тази година куклата Барби“ става на 60 години.

С руса или кестенява коса, с издължена или закръглена фигура, в образа на принцеса или пожарникар, „Барби“ продължава да съблазнява децата и се възползва дори от социалните мрежи, за да привлича вниманието върху себе си.

„60 години – това е много дълъг период в индустрията на играчките, където днес даден успех е с продължителност между 3 и 5 години“, заявява гордо Нейтан Бейнард, директор по маркетинга за куклите „Барби“ в групировката „Мател“.

Въпреки все по-голямата конкуренция, ежегодно се продават 58 милиона екземпляра от куклата „Барби“ в над 150 държави.

Над 1 милиард кукли „Барби“ са продадени от представянето й в изложението за играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 г.

Идеята за създаване на „Барби“ хрумнала на съоснователката на „Мател“ Рут Хандлър, докато отглеждала децата си. „Дъщеря  й Барбара имала ограничен избор на играчки – кукли, и можела да се превъплъти единствено в образа на майка, докато синът й мечтаел да стане астронавт, каубой или пилот“, пояснява Бейнард. Така била създадена куклата „Барби“, която е кръстена на дъщеря  й Барбара.

„Успехът е незабавен – през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата „Барби“, казва Бейнард.

Прототип на русокоса калифорнийка, „Барби“ дълго бе критикувана заради имиджа си на нереална, богата и ленива жена. „Това окарикатуряване е несправедливо – уверява авторката на книгата „Барби завинаги“ М. Лорд. В действителност „Барби“ е онова, което играещото си с нея момиче иска един ден да стане. Проблемът не е свързан с високата 28 см пластмасова фигурка, а с културата ни и с виждането, което имаме за женствеността.“

Барби“ стана астронавтка през 1965 г., 4 години преди Нийл Армстронг да стъпи на Луната.
Първата чернокожа версия на „Барби“ бе пусната в продажба през 1968 г.
„Понастоящем 55 на сто от куклите, които продаваме в целия свят, не са русокоси, нито синеоки“, подчертава Лиза Макнайт, генерален директор за куклите „Барби“ в „Мател“.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9 492 преглеждания

Comments are closed.