Хората от развиващите се страни – все по-пълни
Наскоро Стив Уигинс, специалист от института Overseas Development в Лондон обяви: “През последните 30, броят на хората с наднормено и свръх тегло в развиващите се страни се е покачил тройно.“
Една-трета от възрастните по света са с наднормено тегло. За сравнение, през 1980 г. те са били по-малко от 23 %. Броят на хората с наднормено и свръх тегло в развиващите се страни надвишава многократно този в богатите страни.
Това, което науката знае, е че отчасти се дължи на различен тип химия в мозъка, която оказва влияние върху склонността на човек да трупа килограми.
“Със социалните и икономически промени в страните – при преминаването им от бедни към развиващи се – се променя и способността на населението в тях да купува определени храни. Хората започват да печелят повече и започват да купуват повече храни, които харесват и намират за вкусни,“ коментира Уигинс.
Много от храните, които хората харесват са често най-затлъстяващите. Глобализацията направи висококалоричните храни лесно достъпни и на ниска цена почти навсякъде по света. Например, в Мексико, страна, наречен от Уигинс „дете на глобалния проблем със затлъстяването“, във всеки един хранителен магазин – не само в градовете, но и в отдалечените села, могат да се купят десетки видове мазен картофен чипс, бисквитки с много захар и мазнини в тях, и много подсладени газирани напитки – всичко, което е много вкусно за масата от хора и е ок в малки количества, но не и когато се приема ежедневно в обилни количества.
През 1980 г. по-малко от 40 % от мексиканските жени са с наднормено тегло. До 2008 г. процентът е почти 70 %.
Близкият изток също има бум в излишните килограми. „3 от 4 жени в Египет са с наднормено тегло,“ коментира Уигинс. Бързото нарастване на размера на талията в световен мащаб представлява огромно предизвикателство пред здравните системи, особено пред тези, които не са в добро състояние, каквито са здравните системи в бедните и развиващите се страни.
Обилното консумиране на мазнини, сол и захар са „значителни причини за развиване на някои видове рак , сърдечно-съдови заболявания и диабет,“ отбелязва докладът. Това е личен и обществен проблем в много общества. За да се преобърне този проблем са необходими малки стъпки, които могат да се направят от всеки един от нас. Необходими са малки промени в начина на хранене на всеки човек, в ежедневната диета и навици – увеличаване на количеството на суровите плодове и зеленчуци в диетата, пиенето на вода и сокове и намаляването на бързата храна, полуфабрикатите и пържените храни са първата стъпка към едно по-здраво общество и възпитаването на правилни хранителни навици.
Но докладът заключава, че процесът е бил съпроводен от малка или никаква политическа воля да се подобрят хранителните навици на населението, за да се избегне тревожната тенденция.
Прочетете още:
9 естествени средства срещу целулит
743 преглеждания