Хармония за ума, духа и тялото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

horse riding

Как да сме повече време навън, сред природата, на чист въздух и как по-малко пред телевизора, компютъра, „умните“ телефони и игровите конзоли?

Тези въпроси семействата с малки деца, а и не само те, си задават все по-често. А това е чудесно, защото означава, че мислят повече за това как да прекарат повече време в съвместни занимания със партньора и семейството си. И наред със стремежа да се храним здравословно, да спортуваме и да споделяме, все повече търсим начини да се слеем с природата, да отпуснем сетивата и да усетим удоволствието от това.

Ако ви е омръзнало да карате колело или вече сте обиколили всички маршрути около вашия град, можете да разпуснете с едно малко по-необичайно и рядко занимание, особено ако обичате животните и по точно конете. Да, конната езда наистина е прекрасен начин да разпуснете качествено, при това напълно възможно занимание дори с палави и щури малчугани.

След плуването, конната езда е заниманието, което развива комплексно всички мускулни групи в тялото. Тя е едно невероятно преживяване, в което животното и човекът се сливат в едно – ритъмът, в който попадат телата и грациозните движения предизвикват несравними усещания и спомагат за хармонизирането на тялото, ума и духа.

Освен тонизиращата функция, която конната езда оказва върху цялото тяло, тя има изключително благотворно влияние върху опорно-двигателния апарат и се препоръчва при деца със заболявания на скелета. Наред с това равномерния ритъм и харммоничните движения по време на езда действат успокояващо на нервната система.

Предимства и ползи от конната езда:

Преди всичко – това е занимание на открито, което ще ви зареди с огромни дози чист въздух.

Ездата развива баланса и цялостната координация на тялото

По време на езда се развиват усещането за баланс, равновесие и координация. Човек и животно се превръщат в единодействащ механизъм. Движенията изискват внимание, цялостен контрол и пълно осъзнаване на всяка част от тялото.

Мускулен тонус и гъвкавост

Наред с всички мускули, вътрешната част на бедрата и тазовите мускули са подложени на сериозно натоварване. Конна езда в тръст стимулира вътрешните органи подобно на това, което се случва при динамично ходене пеша. Това помага на чернодробната функция и храносмилането.

Сърдечно-съдова система

В зависимост от стила на езда, пъргавината на коня и неговата скорост, конната езда може да изисква повече усилия и енергия. Според някои специалисти по време на езда се горят по 5 калории на минута. Увеличаването на скоростта и разстоянието по времен на езда увеличива интензивността на тренировка, а това стимулира изгарянето на повече калории.

Ползи за нервната система и емоционалното състояние

Представете си само колко е полезно да се научите да работите с някого в екип и да се превърнете в един общ организъм, чиито механизми работят безотказно и в пълна хармония. Конната езда може да ви дари с усещането именно за такава естествена, идеална връзка, тъй като по време на езда фокусът е изцяло върху взаимодействието между ездача и коня.

От каква възраст може да се практикува конна езда?

Ездата е подходяща за всички, независимо от възрастта и пола.

Поинтересувайте се и направете собствено проучване за възможностите , които предлага вашето населеното място за практикуване на този спорт и не се колебайте – ще презаредите батериите по неповторим и изключително полезен начин.

Възползвайте се от предимствата на този спорт, а ние ви пожелаваме здраве и успех!

Първите седем
текст: Диана Стойчева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,241 преглеждания

Comments are closed.