Как да кажа на шефа си, че съм бременна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bremennost_i_rajdane-k

Няма какво да се лъжем! Началниците не обичат новини свързани с нечия бременност. Като всяко правило, разбира се, и това има своите изключения, но като цяло у нас отрицателните реакции са повече от положителните, независимо от факта, че за всяка жена новината за нейната бременност е вълнуваща и особено значима.

Как и кога да кажем на шефа си, че очакваме дете?

Най-добре е да съобщим новината на прекия си началник възможно най-скоро, след като самите ние сме научили. И, да – съвсем нормално е това да се случи до края на първия триместър. Ако обаче бременността протича със здравословни проблеми и усложнения, това може да стане е в самото начало, тъй като най-вероятно ще се наложи да ползвате болничен.

Когато разберете със сигурност, че сте бременна, поинтересувайте се за правата си на баротеща жена и защитата, която трудовото законодателство ви предоставя като бременна и след това като работеща майка. Запознайте се и с потиката на вашата фирма или предприетие мерки от ръководството по отношение на майчинството.

Насрочете си среща с вашия пряк ръководител, за да го уведомите, че сте бременна. Добре е преди тази среща да имате готов план за това колко време смятате да останете у дома, за да си гледате бебето. Добър ход е да имате отговор и на въпроса кой би могъл да ви замества по време на отпуска ви по майчинство, както и как виждате бъдещето си във фирмата след връщането ви от майчинство.

Ако в представите ви съществува възможност да работите от къщи по време на бременността и отпуска по майчинство, не пропускайте да я изтъкнете пред шефа си, както и да поискате съответния технически ресурс за изпълнението на задълженията ви у дома.

Ако вече сте във втория триместър идеята да криете бременността си е напълно излишна, а опитите ви да се обличате по начин, който да крие коремчето ви само излишно ще ви натоварва и тормози. Не пропускайте факта, че това все пак е времето, в което имате пълното право да се радвате на промените и на новия живот, който носите, а не непрекъснато да мислите за начините да го скриете.

Помнете, че живеем във време, в което трудовото законодателство е на ваша страна и ако случайно някой реши, че може да ви уволни или съкрати, защото ще ставате майка – няма право! Времето на подобно отношение към бременните отдавна е в миналото.

Трудовите права на бременните и работещите майки

Естествено, въпреки правната защита, от която бременните могат да се ползват в днешно време, не са редки случаите на дискриминация, неподходящи условия на труд и дори тормоз на работното място.

Когато говорим за дискриминация по време на бременност на работното място, трябва да се има предвид, че тя може да е доста рафинирана и едва забележима, поради което и трудно доказуема. Именно и поради тези причини въпросът кога да съобщите на шефа си, че сте бременна, е от особено важно значение.

Ако имате притеснения на работното си място докато сте бременна, можете да направите следното:

  1. Запознайте се с трудовото законодателство и с правата си, отнасящи се до заемата от вас длъжност, както и с политиката на вашата фирма по отношение на бременните и майките с малки деца.
  2. Ако смятате, че спрямо вас са налице дискриминация или тормоз, опитайте се да  документирате съответните случаи, за да можете да подкрепите твръденията си с конкретни доказателства.
  3. Говорете с шефа си при всеки случай, който ви кара да се чувствате зле, а ако срещнете неразбиране от него, се обърнете към отдел „Човешки ресурси“.
  4. Не забравяйте, че винаги можете да се обърнете за съвет и помощ към адвокат по трудово законодателство, ако не сте в състояние да се справите с конкретен проблем сама.

На какви безплатни услуги от Здравната каса имат право бременните у нас?

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,192 преглеждания

Comments are closed.