Гуакамоле
Авокадото е един от най–отличителните плодове в Мексико и често се използва като гарнитура към всяко ястие – на резени отгоре или отстрани, натюр или със сол и лимонела. От него се прави прочутото гуакамоле – гъст сос, или мазилка (по думите на майка ми). Ето и рецептата за него:
– 2 плода зряло авокадо – намачкани с вилица
– 1 малка глава бял или червен стар лук или няколко зелени стръкове лук (нарязани на много ситно)
– сол на вкус
– сок от една малка лимонела
– пресни листа от кориандър (нарязани на ситно)
– лют пипер или лют сос на вкус
Разбъркайте всичко непосредствено преди да го поднесете или консумирате – на малки хлебни хапки, или какъвто и да е вид чипс. Авокадото се окислява много бързо и не се препоръчва да пазите остатъци в хладилника. Вариации на горното гуакамоле: прибавете манго на малки кубчета, или бяло сирене, или печено слънчогледово/тиквено семе, или бекон и домати на кубчета. И направете достатъчно, защото е толкова вкусно, че дори когато го свършите ще искате още!
Аглика Ангелова дарява хонорара си за инициативата „Училища за родители „Да пораснем заедно”. Направете го и Вие!
И ние като УНИЦЕФ вярваме, че всяко дете заслужава добър старт в живота си, грижовни родители и щастливо детство. Затова в момента набираме средства за създаването на „Училища за родители „Да пораснем заедно” в цялата страна. Тези училища ще осигурят на родителите на малки деца качествена информация, подкрепа и пространство, в което да споделят опит, знания, проблеми в присъствието на подготвени специалисти.
Помогни да има повече щастливи деца!
Направи дарение онлайн или научи повече на www.unicef.bg
2,336 преглеждания