Грахът в храните за кърмачета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Хранителната стойност на граха е невероятна предвид малкия размер на едно грахово зърно. Знаете ли, че една чаша грах съдържа повече протеини от супена лъжица фъстъчено масло и че осигурява калций, витамин А, С и желязо.

Тези невероятни зелени зеленчуци са първата „зелена“ храна за бебето – толкова хранителна, колкото и питателна. Когато приготвяте грахово пюре за бебето, вероятно срещате проблеми с отделянето на люспите. Ако е така и бебето ви е още не е привикнало към твърдите люспи, най-добре е да използвате пасатор и да филтрирате пюрето.

Хранителните качества на граха

 

Грах (1 чаша на пара/варен)

ВИТАМИНИ

МИНЕРАЛИ

Витамин А: 955.2 IU

Калий: 433.6 мг.

Витамин С: 22.72 мг.

Фосфор: 187.2 мг.

Ниацин: 3.23 мг.

Магнезий: 62.4 мг.

Фолиева киселина: 100.8 мг.

Калций: 43.2 мг.

Витамин В1 (тиамин): 0.41 мг.

Натрий: 4.8 мг.

Витамин В6: 0.35

Селений: 3.0 мг.

 

 

Желязо: 2.5 мг.

 

Цинк: 1.9 мг.

 

Манган: 0.8 мг.

 

Съдържа и други витамини в малки количества.

Съдържа следи от мед.

 

Кога може бебето ми да започне да яде грах?

Препоръчва се захранване с грах към 6-8 месечна възраст. Както винаги, най-добре е първо да се консултирате с педиатър за вашия конкретен случай.

Как да избирам и съхранявам грах?

Когато купувате суров зелен грах, огледайте го добре. Гледайте шушулките да са твърди, пръхки, със светло зелен цвят и да изглеждат свежи. Избирайте средно големи шушулки вместо големи. Свежите зелени шушулки ще са като кадифе на пипане. Не купувайте твърди, дебели шушулки, което е признак, че са презрели, или такива, които са с нездрав цвят и имат признаци на разваляне. Не купувайте грах, на който вече е махната шушулката, тъй като не знаете кога е направено това. Когато се приберете вкъщи, използвайте го максимално скоро, тъй като грахът има много кратък срок на годност.

Най-добрият начин за приготвяне на грах за кърмачета

Задушаване на пара или варене в много малко вода са най-добрите начини за приготвяне на грах. За добър аромат, сварете/задушете граха в домашно приготвен зеленчуков, пилешки или телешки бульон.


Рецепти с грах за кърмачета

  1. Ако използвате свеж грах, отворете шушулките и отделете зрънцата

(ако използвате замразен грах, пригответе според указанията на опаковката).

  1. Изсипете граховите зърна в тенджера за задушаване и сипете толкова вода, колкото да покрие граха.
  2. Задушете, докато омекнат. Проверявайте количеството вода.
  3. Не изхвърляйте водата от задушаването, можете да я използвате по-късно за пюрето.
  4. Изсипете граха в пасатор и пригответе пюрето.

Изберете режима, при който ще пюрирате най-финото пюре – зеленият боб и грахът са трудни за пюриране заради люспите. Най-добре е да използвате блендер, а не обикновен пасатор или миксер.

! Изсипването на току-що сваления от котлона грах в ледено студена вода улеснява пюрирането му.

  1. Добавете водата от задушаването за мека консистенция.
  2. Можете да използвате цедка, за да премахнете останалите люспи. 

 

Храни, които добре се комбинират с грах:

Ябълки

Грозде

Моркови

Зелен фасул

Фасул

Картофи

Сладък картоф

Тиквички

Тиква, продълговата тиква

Кафяв ориз

Леща

Пилешко месо

Говеждо месо

Свинско месо

Тофу                           

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

8,369 преглеждания

Comments are closed.