• No categories

Фокача с розмарин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Рецептата е публикувана в сп. Първите седем, август 2012

foka4a s rozmarin_04

Фокачата е древен хляб, който въпреки хилядолетната си история има милиони почитатели и те продължават да увеличават броя си. Маслините и розмаринът в рецептата, която ви предлагаме, явно и вкусно разкриват италианския произход на ароматната питка.

Продукти за 2 хляба:

– 500 г бяло брашно
– 2 ч. л. сол
– 20 г прясна мая
– 1½ ч. ч. хладка вода
– 4 с. л. зехтин
– 1 с. л. пресен розмарин, нарязан на ситно

за гарниране:


– 3 с. л. зехтин

– 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
– 1 ч. л. риган
– 4 с. л. маслини

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и в него се сипват разтворената в хладката вода мая и зехтинът. Омесва се меко тесто. Меси в продължение на 5-10 мин., докато стане гладко, еластично и престане да лепне по масата.

2. Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса на топло за 1-1,5 часа или докато удвои обема си. Две тави се намазват със зехтин.

3. Тестото се омесва още веднъж заедно с нарязания розмарин. Разделя се на две части, оформят се топки и се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат.

4. Покриват се с фолио и се оставят на топло да втасат за 30 мин. С пръсти се правят дълбоки дупки в тестото, отново се завива с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

5. Набождат се маслините. Зехтинът се смесва с чесъна и ригана и с него се намазват двете фокачи. Пекат се във фурна, загрята до 200° С, докато се зачервят добре. След като се изпекат, се изваждат веднага от формите и се охлаждат върху решетка.

Време за приготвяне: 60 минути

Степен на трудност: средна


За рецептата благодарим на:

menu logo   списание Меню
  www.menumag.bg

Още от Вкусно:

60-Praskoven sladkish s hrupkava kori4ka_660x430   Прасковен сладкиш с кокосова коричка

   Разхладителна бадемова супа

   Дойде сезонът на сладката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,513 преглеждания

Comments are closed.