Фокача с розмарин
Рецептата е публикувана в сп. Първите седем, август 2012
Фокачата е древен хляб, който въпреки хилядолетната си история има милиони почитатели и те продължават да увеличават броя си. Маслините и розмаринът в рецептата, която ви предлагаме, явно и вкусно разкриват италианския произход на ароматната питка.
Продукти за 2 хляба:
– 500 г бяло брашно
– 2 ч. л. сол
– 20 г прясна мая
– 1½ ч. ч. хладка вода
– 4 с. л. зехтин
– 1 с. л. пресен розмарин, нарязан на ситно
за гарниране:
– 3 с. л. зехтин
– 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
– 1 ч. л. риган
– 4 с. л. маслини
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и в него се сипват разтворената в хладката вода мая и зехтинът. Омесва се меко тесто. Меси в продължение на 5-10 мин., докато стане гладко, еластично и престане да лепне по масата.
2. Тестото се поставя в дълбока купа, намазва се леко със зехтин и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса на топло за 1-1,5 часа или докато удвои обема си. Две тави се намазват със зехтин.
3. Тестото се омесва още веднъж заедно с нарязания розмарин. Разделя се на две части, оформят се топки и се разточват по диаметъра на тавите, в които ще се пекат.
4. Покриват се с фолио и се оставят на топло да втасат за 30 мин. С пръсти се правят дълбоки дупки в тестото, отново се завива с фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
5. Набождат се маслините. Зехтинът се смесва с чесъна и ригана и с него се намазват двете фокачи. Пекат се във фурна, загрята до 200° С, докато се зачервят добре. След като се изпекат, се изваждат веднага от формите и се охлаждат върху решетка.
Време за приготвяне: 60 минути
Степен на трудност: средна
За рецептата благодарим на:
Още от Вкусно:
2,513 преглеждания