Естествени средства за сваляне на температурата при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-treska-grip-bolno-(2)-94193-500x0

Още от времето на нашите баби съществуват редица методи за справяне с високата температура. Днес на пазара съществуват най-различни температуропонижаващи лекарствени продукти, но въпреки това все повече родители търсят алтернативи, базирани на естествени средства.
В настоящата статия ще представим някои от тези натурални начини за справяне с високата температура с ясната условност, че винаги е добре да разполагате и с продукти от типа на Панадол, Нурофен или течен Аналгин, в случай, че температурата при вашето мъниче започне да се покачва рязко.

Kомпреси с оцет
Смесете в дълбок съд вода и оцет в съотношение 2:1. Използвайте кърпи, с които да правите компрес на челото, ръцете и краката. Можете да използвате и чорапи, които да напоите със сместа и да обуете детето. Важно е компресите да се свалят, когато започнат да се затоплят и да се напояват отново със сместа. Този метод е доста разпространен, доказано ефективен и има бързо действие.

Оцет и сода
Друг начин за използване на оцета е смесването му със сода бикарнонат
В 2-3 супени лъжици оцет се разтваря една чаена лъжичка сода. След като шупне, със сместа можете да разтриете крачетата и ръчичките на детенцето или пък с помощта на кърпа да направите компрес на крайниците и пламналото чело.
Компреси с пчелен мед
Намажете ходилата с чист пчелен мед, обуйте памучни или вълнени чорапи и го завийте в леглото.Температурата постепенно ще започне да спада и това става още по-бързо, ако комбинирате компресите с приема на повече течности – вода, прясно изцедени сокове и чай.
Компреси с кромид лук
Накълцайте 3-4 глави кромид лук и го изсипете в къси памучни чорапи. Обуйте ги, а отгоре сложете още един чифт чорапи, за да държат краката топли.
При висока температура можете да си помогнете също, като накълцате или пасирате 2-3 глави кромид лук и го поставите в къси памучни чорапи. Обуйте детето, след което сложете още един чифт чорапи, за да държат краката топли и да се запази максимално дълго сокът от лука.

Компрес от извара
Изварата също има редица приложения в медицината и едно от тях е температуропонижаващото й действие. За целта направете компрес с прясна извара върху крайниците и челото.

Чай от малини или шипки
Чаят от изсушени малини или сокът от малини също действа много ефикасно срещу високата температура. Ако не разполагате с такъв, можете да използвате чай от шипки. Най-добре е да е от натрошени шипки, а не в пакетчета.

Добре е да знаете:

Повечето лекари се обединяват около тезата, че температура, достигаща до 38-38.5 градуса не е нужно да се сваля, нито с медикаменти, нито с естествени средства. Причината е, че тялото използва тази температура, за да се пребори с инфекцията. Температурата над 38.5 вече се счита за опасна и следва да бъдат взети незабавни мерки. Не насилвайте детето да се храни, тъй като при състояние на температура децата губят апетит, което е естествена реакция на организма. Предлагайте по-леки храни, плодове и повече течности.

При всички случаи обаче винаги се консултирайте с педиатъра, преди да предприемете каквото и да било.

 

Още:

Как да храним детето, когато се разболее?

 

Природни имуностимуланти: уникалните свойства на ехинацеята

 

Антибиотикът-съучастникът на грипа

 

Грип? – Не, благодаря!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

66,213 преглеждания

Comments are closed.