Съвети за здрави детски зъбки при деца от 0-2 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Докато вашето дете расте и неговите вкусове, поведение и зъби се променят, ние разбираме, че може да е трудно да разпознаете най-добрия начин, по който да се грижите за неговите зъби. Тази статия предоставя някои съвети, с помощта на които може да запазите зъбите на вашето дете здрави и тази грижа да започне още от изникването на първото зъбче.

Вие, като родител, сте в идеaлната позиция да научите детeто на добри навици на хранене и почистване на зъбите, което ще им помогне за по-нататъшното поддържане на по-чисти и по-здрави зъби.

Диаграма на новите зъби

Вашето дете обикновено ще има 20 млечни зъба, а впоследствие, когато устата му порасне достатъчно – 32 постоянни зъба. Всички деца са различни и първото млечно зъбче може да пробие още от 3-месечна и чак до 12-месечна възраст, като долните средни зъби най-често пробиват първи.
Около 6-годишна възраст първите постоянни зъби ще пробият и ще трябва да служат на детето цял живот.
Използвайте диаграмата по-долу, за да разберете кога може да очаквате да пробият млечните и постоянните зъби.

9346_Aquafresh_hi-res-01_big

0-2 години – Млечни зъбки

За разлика от постоянните зъби, които трябва да служат повече от 70 години, млечните зъби имат по-тънък емайл и по-малки корени, които отговарят на тяхната различна роля. Освен да помагат в дъвкателния процес, те имат и други задачи като улесняване на правилния говор и развитие на челюстта и лицето.

Важно е да се отбележи, че млечните зъби пазят мястото на постоянните зъби, които се намират под тях във венеца. Когато млечните зъби бъдат избутани нагоре, оставената от тях празнина се заема от постоянните зъби и те пробиват прави, което помага да се създаде правилна и здрава усмивка.

Дори преди млечните зъби да пробият, е добра идея да почиствате нежно венците на детето с мека кърпа след всяко хранене. Млечните зъби започват да пробиват по всяко време между 3- и 12-месечна възраст и обикновено са изцяло пораснали до 3-годишна възраст. Когато започнат да пробиват, детето може да бъде раздразнително и да иска да дъвче. Може да опитате да му дадете нещо, което да дъвче – например залъгалка, или да масажирате венците му с чист пръст.

Наистина е много важно да се грижим за млечните зъби, тъй като те помагат постоянните зъби да изникнат здрави и силни. От момента, в който се появи първият млечен зъб, сутрин и вечер преди лягане трябва да четкате с нежни кръгови движения. Уверете се, че сте почистили всички повърхности на зъбите – от вътрешната, външната част и чак до линията на венеца, както и че сте отделили време в четкане на всеки зъб.

Правилната екипировка

Използването на четка и паста за зъби, специално разработени за деца на и под 2-годишна възраст, прави непознатото миене на зъбите по-приятно и подпомага здравословното развитие на млечните зъби на детето. Нанесете паста колкото грахово зърно върху детската четка, специално разработена с малка глава и меки влакна, за да е удобна за малките усти.

Здравословно хранене

Докато бебетата растат и прохождат, те подобряват уменията си в различаването на вкусове и, като повечето от нас, започват да харесват сладките храни. Въпреки това именно захарта в тези сладки храни реагира с естествените бактерии, които се намират в устната кухина на детето, и произвежда вредни киселини, които може да атакуват зъбите и да причинят кариес. Ако млечните зъбки бъдат загубени преждевременно заради кариес, това може да се отрази на развитието на постоянните зъби.

Всъщност млечните зъби имат по-тънък емайл от постоянните и са по-уязвими на кариес, затова е изключително важно да се ограничат захарните храни, които детето приема.

Посещавайте стоматолога си
Още след изникване на първото млечно зъбче трябва да започнете да посещавате стоматолога си на всеки 6 месеца, освен ако той не е препоръчал друго. Редовните посещения при стоматолога са едно от най-важните неща в грижата за зъбите на детето, тъй като то свиква с новата и понякога странна обстановка и се сдобива с добри навици занапред.

Съвети:

• Избягвайте да оставяте детето с бутилка мляко или сок, от които да пие през нощта, защото заспиването с тях може да навреди на зъбите му.

• Убедете детето ви да си представя, че е хипопотам или лъв, и така ще го окуражите да отваря по-широко устата си при миене на зъбите.

• Ако детето трудно стои на едно място, опитайте да го сложите в скута си, докато миете зъбите му. Като порасне, може да му помагате, като стоите зад него.

 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27,902 преглеждания

Comments are closed.