Шест основни принципа за игра с децата от 1 до 2 години

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-igraqt

1. В тази възраст децата са малки изследователи и стават и все по-ефективни в общуването. Сигурно вече сте усетили как думата „не“ е сред любимите им – по този начин те извоюват независимостта си. Изрязават ясно чувствата и желанията си и може да забележите, че имат любими неща – история, която искат чуват отново и отново, любими играчки, теми, песни и т.н.

2. Ако детето играе с удоволствие и интерес, то учи. Не насилвайте детето с дейности, с които искате да го научите на нещо на всяка цена, без да се съобразявате с неговите желания, защото не само, че няма да постигнете по-бързо развитие, но дори може да навредите. Използвайте времето за игра най-вече за съпреживяване, създаване на силна връзка помежду Ви и даряване на много любов.

3. Всяко дете се развива със собствен темп. Ако дадена игра не е интересна, детето няма нужните умения да играе или се фрустрира, не го насилвайте, спрете играта и опитайте отново след време.

4. В тази възраст децата искат да опитат сами да правят много неща. Дайте им тази възможност, дори това да означава да се придвижите по-бавно или да не направите точно това, което сте планирали. За детето е важно да има усещането, че е успешно. Разбира се, то все още има нужда от Вашата подкрепа, но я давайте тогава, когато наистина има нужда от нея – просто преценете в какво детето може да се справи само и в какво може да му помогнете.

5. Поощрявайте детето да опитва да търси решения и го поздравяйте за това, дори и да не постига търсения резултат.

6. Нека детето Ви води в игрите. Наблюдавайте го и напаснете играта на неговия ритъм, с неговото желание, като същевременно го вдъхновявате да приема и нови предизвикателства.

Детето играе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,540 преглеждания

Comments are closed.