Няколко идеи как да пътуваме евтино със семейството си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Макар до края на лятото да остава по-малко от месец, все още има време за пътуване и ваканция, дори с децата. Е, ако е време за това, следващите съвети вероятно ще са ви от полза, така че да не останете след ваканцията си без спестявания или да теглите кредит.

putuvane

Как да направите пътуването си по-евтино, отколкото си мислите, че е възможно?

Ето няколко идеи за икономичен начин да почивате дори повече от веднъж в годината.

1. Всяка туристическа агенция пуска оферти “В последната минута”. Поинтересувайте се именно от тях.

Вероятно много от вас са си мечтали за круиз, но никога не са имали смелостта да отворят предложенията за такова пътуване, защото очаквано, те са скъпо удоволствие. Оказва се обаче, че има две основни възможности да си доставите това удоволствие: едната е да си направите резервация поне година по-рано, а другата да сте готови за тръгнете в последната минута. Именно тогава са най-изгодните оферти.

Разбира се, тръгването в последната минута с малко дете или две е по-трудно, но вероятно задачата да намерите кой да ги гледа за седмица или повече ще е далеч по-трудна. При всяко положение такова пътуване ще ви струва далеч по-малко за трима или четирима, в сравнение с цената в останалото време.

2. Самолетни билети на изгодни цени.

Да си закупите изгодно самолетни билети също изисква гъвкавост по отношение на времето. Както при круизите и тук възможните варианти са свързани с дългосрочно планиране във времето или бързи реакции в последния момент. За да сте непрекъснато “в час” с най-изгодните оферти на авиокомпаниите, с които бихте искали да пътувате, абонирайте се за информационните им бюлетини, които ще ви информират ежедневно за най-добрите си оферти. Можете да се възползвате от услугите на ниско тарифните авиокомпании, както и от оферти за пътувания на кратки разстояния, чийто цени често достигат до под 30-40 евро.

3. Пътуване извън сезона.

Идеална идея за семейства с малки деца, които все още не ходят на училище! Месеците за тези пътувания са от октомври до април и наистина можете да спестите много пари, да се насладите на някоя екзотична дестинация, при това в пълно спокойствие. Прогнозата за времето може и да е малко непредсказуема,  но вече има добри метеорологични сайтове, от който да се информирате поне за 2-3 седмици напред. През този период от годината могат да се намерят по-евтини самолетни билети, хотели на по-ниски цени и да посетите забележителности, които в останалото време от годината са буквално претъпкани.

4. Използвайте обществения транспорт на местата, които посещавате.

Да шофирате кола под наем в чужд град е голямо предизвикателство, особено в страни, които са с обратно движение. По-добре използвайте градските автобуси, метрото в големите градове, трамваите – обикновено има дневни карти, чиито цени са повече от приемливи. Не забравяйте да си вземете туристически карти (включително и дигитални, които да качите на (смарт телефона си предварително) на местата, който ще посетите, както и разговорник, ако заминавате за страна, чийто език познавате слабо или не познавате.

5. При дълъг престой на едно място си взимайте карти за градски транспорт или практикувайте споделено пътуване.

В зависимост от плановете си, снабдете се със седмични карти за транспорт, ако те включват по-дълъг престой в едно населено място. Те са много по-евтини.

Ако сте планирали да отседнете извън голямо населено място е възможно пътуването до близкия град да ви излезе много по-евтино, ако наемете кола с други хора, с които пътувате или междувременно сте срещнали, отколкото да плащате самостоятелни билети на всеки.

6. Оглеждайте се за дневни менюта в заведенията за хранене.

В много ресторанти се предлагат дневни менюта, които включват повече храна, отколкото ви е необходима, за да се нахраните. Закуските са с кафе или чай, а обедите освен основното, включват хляб и напитка. Обикновено едно 4-членно семейство може да се нахрани съвсем спокойно с две порции. Допълнително може да спестите, ако не се прехласвате прекалено по десертите и газираните напитки.

7. Възползвайте се от безплатните пешеходни обиколки, семейни билети с отстъпка и безплатни входове.

Можете да проверите предварително за тях в Google като напишете името на града, в който ще бъдете и добавите търсене на “безплатни пешеходни обиколки”, за да видите кога и къде са насрочени такива. Екскурзоводите също са безплатни, но можете да изразите оценката за работата им и благодарността си с малка сума, която да им дадете на ръка или както ние сме свикнали да казваме – “да оставим бакшиш”.
Информирайте се за семейни билети за посещения на музеи и исторически забележителности, както и за безплатен достъп на деца, които са под определена възраст, ученици и студенти. Някои професии също се ползват с преференции при посещение на определени обекти.

8. Потърсете квартира, която се отдава “без наем”.

Срещу поливане на цветята, грижа за домашен любимец или каучсърфинг е възможно да си осигурите напълно безплатно нощуване. В интернет може да се намери достатъчно информация за този начин на отсядане, както и мрежа от свързани хора, които практикуват, търсят и предлагат подслон.

9. Избор на по-непопулярно място за почивка.

По-малко известни места за почивка предлагат повече спокойствие, по-малко туристи, по-ниски цени, повече свободни квартири и почти никакви капани за туристите. Това, че са по-малко известни не ги прави по-малко атрактивни, напротив, в повечето случай запазената автентичност помага да преживеем много повече емоции и да натрупаме интересни и незабравими спомени.

Е, допътува ли ви се? Не му мислете дълго, септември е прекрасен, задават се празници и повече почивни дни. Вадете куфарите още днес!

semeino putuvane

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,667 преглеждания

Comments are closed.