Къде се крие фолиевата киселина?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

folieva-kiselina-purvite-sedemКонтролираният прием на фолиева киселина преди и в началото на бременността би  могъл да предпази детския организъм от вродени дефекти на нервната система. Възможността от появата на вродени заболявания се дължи на това, че в периода на ранната бременност – 4-5 седмица след зачеването, се формира т.н. неврална тръба , с чието затваряне е свързано образуването на гръбначен мозък и която ако не се затвори напълно може да е причина за появата на вродени аномалии като спина бифида. Доказано приемът на фолиева киселина от бременната намалява риска от вродени аномалии при новородените между 50 и 70 процента.

Фолиевата киселина има основна роля за образуването на червени кръвни клетки, а също и за растежа и регенерирането на всички останали клетки. Тя има пряко отношение към синтеза на нуклеотиди и ДНК и предпазва от анемия.

Обикновено на бременните се препоръчва да приемат мултивитамини, в чиито състав е включена фолиева киселина. Оптималната дневна доза възлиза на 400мг. преди забременяване и в първите седмици на бременността, 600 мг. по време на бременността и около 500мг. докато трае периодът на кърмене.

Фолиевата киселина е витамин от групата водоразтворими витамини В, разновидност на фолата, който можем да открием в естествено състояние в редица храни. Това е най-добрият начин да си набавите фолиева киселина.

Кои храни съдържат фолиева киселина?

Най-съществено количество на фолиева киселина има в яйца, овесените ядки и брашно, овесената каша, сварения зрял фасул, грах, леща, нахут, фъстъци, , авокадо, зелен фасул, спанак, зелени салати, зеле, броколи, карфиол, цвекло, целина, моркови, аспержи, банани, портокали, манго, ягоди, малини, къпини, ядки, семена и не на последно място пълнозърнестия хляб.

Значителни количества фолиева киселина (витамин В9) има в черния дроб ( най-вече в пилешки, гъши, патешки)

Най-добре е плодовете, зеленчуците и ядките да се хапват в сурово състояние, а на термична обработка да се подлагат единствено продуктите, които няма как иначе да се консумират, при това за възможно най-кратко време.

За да запазите за по-дълго време полезните вещества, в това число и фолиевата киселина в хранителните продукти, е добре да ги съхранявате на хладно място, но престоят им в хладилника е добре да е краткотраен, защото колкото повече продуктите стоят там, толкова по-малко фолат остава в тях.

Тази статия има само информативен характер, ако имате нужда от повече информация, обърнете се към личния си лекар.
www.purvite7.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,283 преглеждания

Comments are closed.