Ех, това неразбрано <Л>

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

logoped logoped-govor-L

Да, днес ще говорим за нашето българско <Л> и масовата му замяна с <УЪ>.  Това явление е концентрирано основно в София. Вероятно заради „твърдия говор“на хората, живеещи в областта.

Къде е проблемът

Огромна част от децата и подрастващите заменят звука <Л> с <УЪ>. Ушите ни вече са свикнали с „Буагодаря“; „Обичам да пуувам“; „Един киуограм уук, моля“. В началото на ограмотяването много деца не знаят кога и как да употребят буквата „Л“ и пишат „Кучето казва бал, бал!“ , „Качих се в уодката“.  Объркването се пренася и в усвояването на английския език – window – lindol, love – wove. Безспорен факт е, че те сами успяват да се ориентират и във втори, трети клас грешки могат да се открият само при писане на по-сложни думи , например  енциклопедия – енцикопедия. За много родители това не е проблем.

Проблемът е по-скоро морален и се отнася до чистотата на езика. В крайна сметка в нашия език, звук <УЪ> не съществува. Една учителка по музика  ми се оплака, че повече не дава на децата да пеят песни с „ла, ла, ла“. Зайченцето бяЛО е мираж..

 Настава някакъв ужас! – казва тя.

Най-лошото е, че от телевизията и радиото се чува <УЪ-кане> и никой не обръща внимание. А медиите са фактор и коректив, който определя нивото на зрителите. Синоптиците ни говорят за „сънцето и обуаците“, а певци ни канят да “пуудеем заедно“.

Какво се случва в логопедичния кабинет

Звук <Л> е благодатен, лесен и приятен за работа. Децата бързо свикват с него и с лекота го разграничават от <УЪ>.  Но… не желаят да го използват в ежедневието си! Все по-често чувам „ами приятелите ми се подиграват, че казвам странно и смешно <Л>, няма да го ползвам“ или „Ти защо ме учиш на грешни неща? Никой не говори така!“ Родителите се задоволяват с това, че все пак детето им пише грамотно и когато разбере нуждата от правилно и красиво <Л>, няма да има проблем с ползването му.

Моят съвет

Ако детето ви пее в хор, или участва в театрална група, обяснете му, че то става авторитет и модел на подражание, следва говорът му да е на най-високо ниво. Освен, че ще го амбицирате да следи говора си, ще подсилите самочувствието му, което винаги е от полза.

За вас, родителите

Ако работа ви налага комуникация с много хора, знайте, че никога не е късно да подобрите говора и изказването си! Вие също сте модел за подражание  – на колегите и подчинените , но и на вашите деца.

anna_vlaevaТози материал ни беше любезно предоставен от:

Анна Влаева – Логопед, личностен консултант
Тел: 0885 396946


Повече за автора ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,356 преглеждания

Comments are closed.