Не се плашете, ако имате близнаци!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bliznaci

Да имаш дете е също като да се качиш на влакчето в Лунапарка , никога не знаеш кога ще се появи следващото препятствие. Когато имаш близнаци усещането е същото, само че скоростта е двойно по-висока.

Преодоляването на едно подобно предизвикателство може да ви се стори невъзможно трудно, но идването на близнаци в живота ви е и най-голямото щастие. Пътуването по неравния и изпълнен с непредвидими препятствия живот с близнаците може да ви създаде усещането, че няма никакви изгледи някога да слезете от въртележката, но то е безспорно най-невероятното преживяване на всеки родител имал възможността да вкуси това щастие.

Ето пет полезни съвета, които може би ще ви помогнат да направите това пътуване по-гладко и по-усмихнато.

1. Очаквайте неочакваното и бъдете готови да смените първоначални план

Създаването на рутинни навици е едно от съществените условия отглеждането на близнаци да премине възможно най-гладко. Рутината с близнаците понякога ще е спасителния пояс както за майката, така и за таткото на близнаците, особено през първата година от живота ви заедно.

Естествено, колкото и да сте подготвени, не можете да предвидите всяка ситуация и изненади винаги са възможни. Това правило е валидно за всяко дете, за близнаците – шансовете са двойни. Един най-обикновен пример: когато едното дете се разболее от вирусна инфекция, съвсем в реда на нещата е да се разболее и другото, при това напълно естествено е да се случи едновременно.

Също толкова в реда на нещата е и двамата малки заговорници да се измъкнат от леглата си и за нарисуват прясно боядисаната стена с най-различни цветни боички или да омажат новия диван с течен шоколад.

Бъдете готови във всеки едни момент да се срещнете с някоя извънредна ситуация. Ако нещо от вашия план се случи по различен начин, поемете дълбоко въздух, направете крачка назад и се опитайте отново да влезете в релси, ако се налага дори измислете нов план.

2. „Близнаци“ не значи еднакви във всичко, те просто са две бебета, родени от една майка в един и същи ден

От деня на своето раждане близнаците ще бъдат възприемани от околните като близнаци. За тях вашите деца ще са „близнаците“, въпреки това вие се опитвайте да внушавате в роднините и приятелите си идеята, че макар и близнаци, всяко дете в двойката е със своя собствена идентичност, свой характер и интереси. Независимо колко еднакви изглеждат, те са две различни личности.

Нормално е да прекарвате много време заедно с децата си, но намерете възможност да отделяте време на всяко дете от двойката поотделно. Това ще ви помогне по-ясно да осъзнаете от какво се интересува едното и от какво другото, кои са нещата, които и двете деца харесват и обичат.  Ако имате две момиченца, може да откриете, че едното иска да ходи на балет, а другото на карате, едното да се захласва по бляскави роклички и полички, а другото по кецове и спортни екипи.

Предоставяйте възможност на всяко дете от двойката да изрази себе си и избягвайте да ги поставяте под общ знаменател.

3. Не ги сравнявайте непрекъснато                        

Вероятно ще се изкушите да сравнявате близнаците си във всичко, което се отнася до живота им. Опитайте се да не задълбочавате тези сравнения и помнете, прочетеното в т.2. Всяко от вашите две, родени в едни и същи ден деца, е отделна планета със своя собствена индивидуалност и особености, с различни темпове на физическо и психическо развитие и различни интелектуални и творчески нагласи. Единият близнак може да се развива по-бурно и да напредва по-бързо от другия. Това не бива да е причина да поощрявате единия и да порицавате другия. Имайте индивидуален подход към всяко от децата си. И помнете,  нормално е да са с различни характери.

Помагайте им да се развиват и растат с техните собствени темпове и ги обичайте всеки поотделно, такива каквито са – със странностите и с особеностите им.

4. Осигурете си лично време за вас и партньора ви      

Отглеждането на близнаци е всепоглъщаща задача. Със сигурност ще има дни, в които ще ви бъде трудно да намерите и пет минути за елементарна грижа за вас самите, като вземането на душ, например,  защото няма как да се къпете спокойно, а близнаците се опитват да срутят къщата, докато сте в банята.

Личното време само за вас или това за вас и партньора ви най-вероятно ще е трудно постижимо, но ако повярвате, че все пак е възможно, то наистина ще е възможно.

Когато отглеждате близнаци трябва да имате винаги под ръка списък с телефонните номера на близки и познати, които да впрегнете в помощ, ако се наложи.  Това трябва да са хора, на които можете да разчитате на 100%.

Не се притеснявайте и не се колебайте да потърсите помощта им. Те ще ви разберат, дори да ви се струва, че не е много вероятно. Ще се удивите, че всъщност са готови да се включат и да ви помогнат когато това се налага.

Помнете, че, за да запазите нормалното си мислене, психика и здраве, е добре на намирате време за вас самата и за съпруга ви. Тези часове ще ви помогнат да запазите равновесие и самоуважение. Грижете се за познанствата и приятелствата и се опитвайте да създавате нови, за да съхраните собствения си ритъм на живот и извън периметъра на близнаците.

5. Двойни дози любов

Всяка жена, очакваща близнаци поне веднъж си е помисляла: „Аз едва ли ще мога да се грижа за едно дете, а да не говорим за две!“

 

Вие не само ще можете да се грижите и обичате и двете си деца, но дори няма да усетите как добре ще се справяте. Едно дете е голяма радост, близнаците са двойна радост. И грижи, и тревоги, разбира се, но никога не бива да се съмнявате, че обичта ви ще е недостатъчна. Напротив, положителните емоции пораждат положителни чувства, а те ще ви зареждат ежедневно с положителна енергия в достатъчни количества каквито са необходими, за да има за всички.

Всеки родител знае какво щастие е да види първите крачки на детето си, първото зъбче, да чуе първата думичка, представете си само – всички тези емоции в двойни дози.  И най-вече целувките и прегръдките, те също ще са двойно повече.

Още ли се съмнявате, че няма да се справите?

Да ги обичате, това ще е най-лесното и зареждащо нещо в живота ви!

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,951 преглеждания

Comments are closed.