Джинджифил
Джинджифилът е интересно растение с много характерна миризма. Произходжа от Китай и Индия, както повечето по-нестандартни подправки. Употребата му е въведена отдавна и е популярна в азиатската кухня и в азиатската народна медицина. В Европа джинджифилът е донесен през 13 век, най-вероятно от Марко Поло. Вкусът му веднага се харесва на европейците, но първоначално те го използват предимно в медицината. Растението е смятано за силен афродизиак – заради острата му и възбуждаща сетивата миризма и пикантния му вкус.
Джинджифилът всъщност представлява корен. Въпреки че той масово се употребява стрит на прах, най-вече в Европа, нищо не пречи да бъде консумиран и в по-натурално състояние. Това растение е неотменна част от японското суши, там то се консумира сурово, нарязано на ленти. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В САЩ и Англия от него се прави бира. Много са популярни и джинджифиловите коледни сладки. Днес най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай.
Любопитно е, че това растение се препоръчва при симптомите на т.нар. морска болест. Много е ефективно при гадене, дори и по време на бременност. Има и противовъзпалително действие и атакува директно някои видове ракови клетки, например при рак на яйчниците. Общо подсилва имунната система и подобрява реакциите й. Джинджифилът е много полезен, а острият му вкус го прави неповторима подправка за всякакви видове ястия и десерти.
Вижте различни рецепти с джинджифил:
4,493 преглеждания