Дъвката: ползи и вреди за здравето на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

duvki1

Като малък синът ми много обичаше дъвки, но не да ги дъвче, а да ги похапва. Беше около двегодишен, когато семеен приятел го почерпи с плоска и дълга около цяла педя дъвка, загъната в пъстра опаковка, каквато той дотогава не беше виждал. И докато ние сладко си бъбрехме, синът ми беше закусил сладко-сладко с нея, а на въпроса: „Хареса ли ти дъвката?“, гордо отговори:  – „Мда, `ного `кусна!“ Понеже като на всеки малък злоядко често му повтаряхме, че трябва да си изяжда всичко, този път беше много горд, че е изпълнил стриктно нашето изискване. Последваха спешни разговори с личната лекарка, притеснения какво ли ще последва, безсънна нощ, за да го наблюдаваме. Освен, че спа непробудно чак до сутринта, младежът не показа разтегливото лакомство да му е причинило каквито и да било стомашни грижи, но пък дъвки не дъвче и до ден днешен. И не знам дали, защото тогава я изяде без остатък.

След това в разговори с други майки разбрах, че повечето деца обичат да „похапват“ дъвки, макар повечето точно като мен да гледат на тях негативно. Притесненията са относно риск от поглъщане, при по-големите да не се счупи зъбче, да не се разрани венец или ако детето вече има някоя пломба, да не падне.

Оправдани ли са тези страхове?

Ползи от дъвките:

–          Дъвката не е най-полезния продукт, но да бъде заклеймена за особено вредна също не е нужно. Умерената й употреба дори може да има благоприятен ефект  върху развитието на дъвкателните рефлекси на детето.

–          Дъвченето на дъвка подпомага слюноотделянето, а по-голямото количество слюнка подпомага отстраняването на остатъците от храна от зъбите и устната кухина по естествен начин и предотвратява образуването на плака, в която бактериите се размножават.

–          Дъвките без захар възстановяват алкално-киселинния баланс в устната кухина е възстановява нивото на Ph, понижава нивото на киселинност, която е идеална за развитието на вредните микроорганизми и бактерии, които са сред основните причинители за кариес.

–          Дъвченето на дъвка стимулира производството на стомашен сок, необходим за усвояването на хранителните вещества в организма. Когато нивото на стомашния сок е недостатъчно често настъпват проблеми с храносмилането. Затова е добре дъвката да се дъвче след хранене.

–          Дъвката укрепва челюстните стави и много специалисти изтъкват положителната, тъй като храната на съвременния човек не осигурява достатъчно натоварване на челюстите. За да се заздравят те, е полезно да се дъвче дъвка поне от време на време. Разбира се, дъвченето на дъвка може да се замени с хрупането на моркови, ябълки, краставици и други твърди плодове и зеленчуци, а с това ще се повиши полезният ефект, но и тренирането на челюстните стави ще става по още по-вкусен начин.

Вреди от дъвките:

Прекалено честата употреба на дъвка може да заличи всички ползи от употребата й.

–          Прекалено дългото дъвчене на дъвка може да предизвика сухота в устната кухина, нацепване на ъгълчетата на устата, което е болезнено и причинява редица неудобства при хранене, тези рагади зарастват много трудно.

–          Ако децата дъвчат дъвка на празен стомах, вероятността да получат гастрит и дори язва на стомаха се повишава с няколко пъти, тъй като отделянето на стомашен сок се увеличава неколкократно, но реално няма какво да се храносмила, затова започва да вреди на деликатната лигавица на стомаха.

–          Прекалено честата и продължителна употреба на дъвка може да предизвика промени в захапката и да доведе до разхлабване на зъбите. Когато децата дъвчат активно дъвка незрелите корени на техните зъби могат да се увредят, да се разхлабят и да се разкривят. Това често налага ортодонтска намеса и поставянето на шини. Не са изключени и случаи на счупване на зъб поради механично въздействие.

–          Дъвката няма никаква хранителна стойност. Тя съдържа различни смоли, изкуствени подсладители, ароматизатори, оцветители, стабилизатори и емулгатори.

–          Дъвката не замества четката за зъби и няма как да предпази детските зъби от кариес сама по себе си, а ако съдържа захар, точно обратно – ще допринесе за разрушаването на зъбния емайл на детските зъби.

–          Популярното схващане, че ако детето погълне дъвката ще получи „слепване на червата“ не е доказано категорично. Вярно е, че тя не се усвоява и не се смила, както това става с храната и преминава трудно през стомашно-чревния тракт, но само една дъвка няма да доведе до сериозни или трайни увреждания. За такива може да се говори, ако детето системно поглъща дъвки, тъй като има опасност те се натрупат в червата и да причинят запушване.

–          Дъвките могат да причинят сериозни проблеми, ако попаднат в трахеята, затова е препоръчително да се дават на деца, които вече са навършили 5-6 годишна възраст.

–          Според някои специалисти деца, които дъвчат редовно дъвка от малки могат да имат някои говорни дефекти, проблеми с произношението и като цяло да проговорят по-късно.

–          При алергичните деца дъвката може да влоши общата симптоматика, тъй като съдържа твръде много изкуствени вещества и химикали, някои от които са силни алергени.

–          Поради горната причина избягвайте дъвки с прекалено подчертани аромати, вкус, мирис и които са обагрени в ярък цвят.

От каква възраст може да се дава дъвка на детето?

–          Добре е да се знае, че независимо от положителните ефекти, които дъвката има за организма, препоръчителната възраст, на която можем да дадем дъвка е 6 години, а времетраенето на дъвчене не бива да надвишава 10 минути.

–          Дъвката не е четка за зъби и не е средство за лечение на заболявания на зъбите и устната кухина.

Как детето да дъвче дъвка, за да не си навреди?

–          Потенциалните вреди от дъвката превишава няколко пъти нейните положителните качества. За децата дъвките са атрактивни заради ароматите и разнообразието от вкусове и те нямат как да разберат, че не е добре да дъвче постоянно дъвка, затова е трудно да му бъде обяснено, защо да не дъвче дъвка.

–          Не е нужно да се противопоставяме категорично на желанието за дъвка, лишавайки децата от това удоволствие, но е добре да контролираме да се дъвче само след хранене и за не повече от 10 минути. Така или иначе след тези първи 10 минути полезното действие на дъвката се изчерпва, както и вкусовите й качества.

–          Добре е дъвките, които избираме за децата да са с неутрален вкус, цвят и мирис и по възможност да съдържат минимум химически вещества.

–          Научете детето да изплюва и изхвърля дъвката след употреба и в никакъв случай да не я поглъща, за да не навреди на стомаха си.

–          Някои деца и възрастни са в състояние да дъвчат дъвка постоянно. Това обаче не е препоръчително.

–          Може да помислите какво друго може да дъвче детето, вместо дъвка, но не прибягвайте до желирани или други бонбони, защото те са не по-малко вредни. Може да се дават твърди плодове и зеленчуци, нарязани на тънки ивици.

–          Не се поддавайте на молби и нервни изблици, когато детето иска дъвка.

–          Задължително помогнете на детето да изгради траен навик да мие зъбите си поне два пъти на ден от най-ранна възраст.

Ако спазвате тези няколко лесни правила за употребата на дъвка всички ще са доволни. Детето ще се забавлява без вреди за здравето, ще поддържа здрави зъбите си, нямо да има стомашни проблеми, алергии и други последици, свързани с прекомерната употреба на дъвка.

 превод и адаптация от razvitie-krohi.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4 873 преглеждания

Comments are closed.