Домашна торта за специални поводи
Всеки добър готвач си има своя тайна рецепта. Тази на нашия редактор е за тортата, която приготвя само в специални дни 2-3 пъти в годината. Днес, заради доброто настроение, предизвикано от страхотните пожелания за рожденния й ден, тя реши да бъде щедра и да я сподели с вас… и, между другото, децата я обожават!
За блата:
Тази доза е за кръгла форма с диаметър около 32 см или за правоъгълна с размери 32/22 см.
3 бели шоколада
6 супени лъжици-с връх захар
5 яйца
225 гр. масло
2 ванилии
1/2 бакпулвер
12 супени лъжици – с връх брашно
Разтопяваме на водна баня 3-те шоколада и маслото. Разбиваме яйцата с ванилията и захарта. Бавно изсипваме поизстиналата шоколадова смес към разбитите яйца, добавяме една по една 12-те лъжици брашно и накрая – бакпулвера. Печем на 180 градуса за около 25 минути в предварително загрята фурна на средна решетка. След като се охлади режем на 3 тънки блата.
За крема
2 кофички от 400 гр. заквасена сметана
5 супени лъжици захар
1 бял шоколад
25 гр. масло
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада. Разбиваме сметаната със захарта и добавяме разтопения шоколад. Оставяме да се охлади за 2–3 часа.
Мажем блатовете, украсяваме и прибираме в хладилника. Поднасяме след 24 часа.
2,588 преглеждания