Днес отбелязваме Световния ден на околната среда
Всяка година на 5 юни хората по света празнуват международния Ден на околната среда. В България организатор на инициативата е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Темата тази година се фокусира върху разпиляването и загубата на храна. “Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък” е новата кампания, която ПОСООН и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съвместно с все по-разрастващ се списък от партньори от публичния и частния сектор стартираха по-рано тази година. Тя привлича вниманието върху проблема и абсурда за това, че огромни количества продукция никога не достига от нивата до масата.
Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) всяка година 1,3 милиарда тона храна се пропиляват. В същото време 1 на всеки 7 души по света заспива гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад. В България годишно остава 700 000 тона неоползотворена храна, докато 1,6 милиона сънародници живеят в нужда. За 2012 година екипът и доброволците на Българска хранителна банка са събрали 195 тона храна, която се равнява на 490 000 обяда.
Всъщност поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда.
“Живеем в свят на излишество, където производството на храна надхвърля търсенето, и все пак 870 милиона души не се дохранват и спирането на растежа при децата се е превърнало в недоловима пандемия. За да създадем бъдещето, което искаме, трябва да поправим това неравенство.” – казва в обръщението си Бан Ки-мун, Генералния секретар на ООН по повод Световния ден на околната среда, 5 юни 2013 г., който тази година е под надслов: “Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък”.
Тази година глобалният домакин на Световния ден на околната среда 2013 е Монголия, една от най-бързо развиващите се икономики в света, и такава, която стреми към преход към зелена икономика и зелена цивилизация. Тя не е от страните, играещи ключова роля за хабенето и загуба на храна, но в традиционния номадски живот на голяма част от населението й има древни отговори на съвременната заплаха за загуба на храна.
Монголският пълководец Чингиз Хан и неговите войски използвали традиционна храна, наречена борц, при походите си из Азия без да зависят от сложни вериги на доставка. Борцът е концентрирано говеждо месо, което се равнява на протеините, които се съдържат в цяла крава, но кондензирани и стрити до големината на един човешки юмрук. Този забележителен метод за запазване на храната, без тя да се охлажда, означавал, че може да си приготви едно ядене, равняващо се на няколко пържоли, когато протеинът се остърже и се добави в гореща вода като супа.
Преди Световния ден на околната среда 2013 ПОСООН събира и други такива примери за традиционни местни знания за познати ни техники, като мариноването или осоляването на риба до опушването на месо, сушенето на плодове и други техники, използвани от инуитите за запазването на морски птици, които по-късно се сервират на празници и сватби.
Ако храната не се употребява, това означава, че всички ресурси, които са вложени в производството й, също се губят. Например, нужни са около 1000 литра вода, за да се произведе 1 литър мляко, а около 16 000 литра се влагат във фуража на една крава, за да са направи един хамбургер. Последвалите парникови емисии от самите крави и по цялата верига на доставка на храната се оказват напразни, когато изхвърлим тази храна.
Всъщност, производството на храна в световен мащаб заема 25% от обитаемата земя и е отговорно за 70% от изразходваната прясна вода, която употребяваме, 80% от обезлесяването и 30 % от емисиите на парникови газове. Това е най-големият фактор за загуба на биоразнообразието и изменението на земната покривка.
Вземането на информирани решения означава целенасочено да избирате храни, които имат по-малко вредно влияние върху околната среда, като органични храни, при производството на които не са използвани химикали. Или като избирате да купите нещо местно, това би означавало, че храните няма да бъдат транспортирани със самолет през половината свят и с това ще се ограничат емисиите. Така че, помислете преди да се храните и помогнете за спасяването на околната среда!
Източник: http://society.actualno.com
870 преглеждания