Детска академия разкрива тайните на гората

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

igra_akademia_uzana1

На 25 юли 2015 г. пред десетки любопитни погледи на малки и големи отвори врати Детска природна академия. Тя е разположена в Посетителския информационен център в местността Узана – най-голямата планинска поляна в България.

Детска природна академия „Узана“ е създадена от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Община Габрово в място със запазена природа, заобиколено от два парка – Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“. Академията се състои от горска част – пътека, в която посетителите с помощта на опитни интерпретатори, ще могат да се докоснат до гората в нейната естествена среда, да се запознаят с „профилите” на вълка, мечката и елена, с „хотела” за насекоми и част за работа на закрито – специално обзаведени зали в Посетителския информационен център, където те имат възможност да се почувстват като лалугерчета, да научат повече за историята на Узана поляна, за защитените територии, да правят най-различни интересни експерименти и др.

Целта на Академията е да „обучава“ чрез преживявания, игри и творчество. Тя е подходяща както за краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и големи групи от зелени училища и летни лагери от цялата страна и ще бъде отворена целогодишно.

Детска природна академия „Узана“ е създадена в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Тя е добър начин да се демонстрира връзката между разумното и устойчиво ползване на природата и нейното опазване.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,614 преглеждания

Comments are closed.