Летните ентеровируси са най-честата причина за постъпването на децата в болница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-treska-grip-bolno-(2)-94193-500x0

Летните ентеровирусни инфекции се характеризират с повръщане, разстройство и повишена температура. Педиатрите съветват да не подценяваме тези състояния и дори ако е необходимо по тяхна преценка да не отказваме прием в болница, информира Здравен навигатор.

През лятото повечето родители смятат, че е по силите им да се справят сами с летните стомашно-чревни инфекции и отказват детето им да постъпи в болницата. Горещините през лятото, както и лесното разпространение на ентеровирусните инфекции обаче често водят до усложнения и бързо влошаване на общото състояние на детето. Най-характерно е бързото развитие на заболяването – рязко повишаване на телесната температура, повръщане, разстройство и бърза дехидратация.

Признаци на дехидратация при бебетата и малките деца

В много от случаите децата се разболяват, а след 2-3 дни състоянието им се подобрява, което успокоява родителите, истината обаче е, че скоро след това мнимо подобрение, детето се влошава рязко и тогава е почти задължително да бъде хоспитализирано. Най-честата причина за това е най-вече тежкото обезводняване, с което лекарите не могат да се справят ефективно, ако детето не е на строг болничен режим. Състоянията за които става дума се нуждаят от специални грижи и задължителни венозни вливания, тъй като в повечето случаи малките пациенти не се хранят пълноценно и не могат да приемат достатъчно течности по обичайния начин. Тежките обезводнявания са в резултат от непрекъснатото повръщане и високата температура. Това, което всеки родител трябва да знае е, че когато е налице обезводняване, то трудно може да бъде овладяно в домашни условия.

Когато става дума за до умерена дехидратация лекарите препоръчват първоначално родителите да предлагат на болното дете повече течности и специални елетролитни разтвори, които съдържат всичко необходимо за възстановяването на водно-солевия баланс. Ако обаче състоянието продължи да е тежко повече от два дни или да се задълбочава, е наложително и разумно детето да бъде оставено за наблюдение и лечение в лечебно заведение.

Нужно е да се обръща сериозно внимание на всяко лятно неразположение, тъй като усложненията от летните вируси са сериозни, много често това са пневмонии и бронхити, които малките деца често преболедуват трудно.

Особено внимание през лятото всеки родител трябва да обръща на произхода, качеството и начина на съхранение на храната и при най-малкото съмнение, че нещо не е наред, да се въздържат от консумация. Ако се съмнявате в качеството на храната или в добрата й обработка и хигиена на приготвяне, по-добре не я консумирайте, а още по-малко вашите деца. Плодовете и зеленчуците трябва да се измиват много старателно, и не на последно място – нужно е да се поддържа отлична лична хигиена по всяко време. Миенето на ръцете не бива да бъде пропускано, защото именно от там тръгват повечето летни стомашно-чревни проблеми.

Педиатрите препоръчват бебетата и децата до двегодишна възраст да не се излагат на ярко слънце и изобщо да посещават плаж. Разходка в парка или в някоя градина, на сянка, е далеч по-полезна за малките деца.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,257 преглеждания

Comments are closed.