Децата искат нашето внимание, не нашите подаръци

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Или как да оцелеете по празниците, когато наоколо има деца

koleda-s-deca

Това е напълно изпълнима задача, за която самата Алисън Шейфър дава своите съвсем навременни съвети.

Ето ги:

В дните, около които децата очакват да се случи нещо неочаквано, родителите определено са на път да изпуснат някои задачи от дългите списъци, които допълват и без това претоварените им графици.

Но, най-важното, което всеки родител трябва да направи е, да запази самообладание и да не позволи на стреса да съсипе ваканцията на цялото семейство.

Не позволявайте на стреса да ви управлява, управлявайте го вие!

Как да стане това?

Ограничете очакванията си

Лесно е да се запалите по достигането на „невъзможната Коледа“, стига да си позволите да разглеждате перфектни картинки в интернет за коледни ястия, украси и грейнали домове. Но нещата, наредени за снимка, рядко са такива в действителност. Затова, ако искате вашата Коледа да се случи нормално, просто забравете за тях и не си поставяйте „програма максимум“.

Нямате си и идея колко ще ви облекчи това!

Помислете за това, че ви предстоят няколко почивни дни със семейството и любимите ви хора. Насладете се на празничния хаос, разхвърляните по пода панделки и пъстри хартии, невдигнатата трапеза и неизмитите чинии. Във всичко това има далеч повече човещина и топлина, отколкото в бутиково изрисуваните коледни сладки, подредени в кристални подноси.

Една игра на пода по пижами е повече от безценна!

Относно пазаруването, предвидете поне половин час повече, който ще отиде в търсене на място за паркиране и приемете, че празниците винаги включват известен хаос. Това ще ви освободи поне отчасти от стреса и напрежението. По-добре се примирете с него, отколкото да се борите с него.

Планирайте

Ако искате да запазите здравия си разум по време на предстоящите празници, не забравяйте, че ще си имате работа с деца. Те имат свои желания и нужди, които ако не изпълните, има вероятност да предизвикат кисело настроение, неудовлетворение и не на последно място – лошо поведение.

За да избегнете тези негативи и за да сте сигурни, че ще успеете да се справите с всичко, ви е нужно да предвидите онова, което децата могат да ви поднесат. Затова винаги имайте под ръка:

–         Леки, но хранителни малки закуски и лакомства, с които да ги залъжете при нужда.

–         Посветете на децата цялото си време, не ги пренебрегвайте. Ако сте излезли на пазар с тях, поставете желанията им в центъра на вниманието си.

–         Ако ще пътувате – вземете игри, книжки за оцветяване, любимите им играчки.

–         Бъдете гъвкави по отношение на режима. Децата имат невероятната способност да си наваксват без усилие всичко, от което имат нужда. Ако не си легнат навреме една или две вечери, не се тревожете, в следващите дни и нощи ще си наваксат.

–         Ако жадувате за една чаша вино с приятели, първо прочетете една приказка на хлапето или изиграйте любимата му игра с него, това ще намали търсенето на внимание от страна на детето, а вие ще си осигурите поне час спокойствие и всички ще са доволни.

–         Планирайте дневни пътувания, вечер и нощем децата се изнервят допълнително.

Не се надпреварвайте с времето

Липсата на достатъчно време за всичко, което искате да направите преди празниците и ваканцията, е основната причина за стрес. Много лесно можете да управлявате напрежението като внимателно прецизирате мероприятията и партитата, които ще посетите. Това ще ви осигури повече време за взаимни занимания и изпълнение на задачите, които са истински ценни за вас и децата.

Направете списък със задачи за всички у дома. Ще се удивите колко по-лесно се работи в екип и колко е високо нивото на готовност децата и съпругът ви да помагат във всичко. Забравете назидателния тон.

И не се заковавайте с часове пред печката, хубавата храна е важна, но по-важни са съвместните игри и забавления.

Помнете важните неща

Колкото по-често сте в пряк контакт с любимите хора, толкова по-щастливи ще сте.

Припомнете си какво е важно за вас самите, ако трябва си го напишете и си го препрочитайте през следващите месеци.

Стресът и разхвърляният дом не бива да ви развалят настроениeто, да ви провалят ваканцията или да вгорчат семейните спомени на децата ви.

Мисълта, че „децата искат нашето внимание,  не нашите подаръци“ съдържа истината за това, кое е най-важно в живота ни на родители.

Сега си поемете дълбоко въздух и се пуснете по пързалката!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,028 преглеждания

Comments are closed.