Как да си направим квас от червено цвекло
В кваса от червено цвекло има повече витамин C отколкото в суровото цвекло, тъй като по време на ферментацията се отделя аскорбинова киселина.
Освен това, червеното цвекло и квасът съдържат големи количества жизненоважни макро и микроелементи: калций, магнезий, калий, натрий, манган, мед, хлор, флуор, цинк, бор, литий, молибден, кобалт и два рядко срещани в плодовете и зеленчуците – рубидий и цезий. Цвеклото е добър източник на фолиева киселина.
Квасът от цвекло е много ефикасен при анемии, предотвратява образуването на тромби, развитието на бактерии, спомага работа на черния дроб и бъбреците.
Бетанинът има изключително противовъзпалително и детоксициращо действие, действа като антиоксидант.
Според World’s Healthiest Food (Най-здравословната Храна на Света – интернет страница на фондацията non-profit на George Mateljan, посветена на промирането на здравословен начин на живот), лабораторните изследвания доказват, че оцветителя бетанин може да възпрепятства нарастването на раковите клетки в тъкани като:
– Черва
– Стомах
– Нерви
– Бял дроб
– Гърди
– Простата
– Тестиси
Лечебните свойства на червеното цвекло са удивителни:
- Действа стимулиращо
- Подобрява имунитета благодарение на бетанина и на следи от литий и рубидий
- Според Александер Ференчи – унгарски лекар – спомага лекуването на злокачествен рак.
- Благодарение на съдържащите се в цвеклото пектини, то подобрява храносмилането, понижава нивото на холестерола, предпазва от атерослероза и стопира гнилните процеси в червата.
- Съдържанието на фолиева киселина прави цвеклото силно препоръчително за бременни, деца и младежи в периода на интензивен растеж
- Понижава киселинността на организъма благодарение на съдържанието на магнезий, натрий, калий и калций
- Съдържащият се в цвеклото витамин Б спомага процеса на образуване на червените кръвни телца
- Преборва настинки
- Препоръчително е при анемии и вегетативни неврози, депресии, стрес
- При хора работещи физически и спортуващи, цвеклото повишава еластичността на мускулатурата и помага да се премахне мускулната треска
- Подсилва концентрацията, бдителността, рефлексите, паметта, подобрява съня, регулира кръвното налягане, понижава нивото на холестерола
- Благодарение на съдържанието на витамин Б12, цвеклото редуцира болки: в гръбначния стълб, на нервни окончания, менструационни; предотвратява артрит, ангини, грип, болки в гърлото
- Антоцианините в цвеклото четирикратно повишават възприемането на кислород от клетките. Антоцианините неутрализират свободните радикали, предпазвайки клетките от рак и състаряване. Колкото е по-тъмно червено цвеклото, толкова повече антоцианини съдържа.
Как да си направим квас от червено цвекло?
Съставки:
- 2-4 глави цвекло
- ¼ чаша суроватка или сок от кисело зеле
- 1 суп. лъж. моркса или хималайска сол
- Филтрирана вода
- Стъклен двулитров буркан
Инструкции:
- Измийте цвеклото и го обелете (ако не е органичен), оставете кората (ако е органичен)
- Нарежете го на малки кубчета (но не го стържете)
- Поставете цвеклото на дъното на буркана
- Залейте със суроватката/сока от кисело зеле и сол (ако не искате да използвате суроватка или сок от кисело зеле, можете да удвоите солта, като не забравяте, че това ще удвои времето за ферментация)
- Допълнете буркана с филтрирана вода
- Покрийте с кърпа или тензух и оставете на плота да ферментира в продължение на 2 дни
- Оставете напитката в хладилника
- Консумирайте по ваше желание. Аз пия около 100 мл всяка сутрин и вечер.
7,595 преглеждания