• No categories

Как да си направим квас от червено цвекло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В кваса от червено цвекло има повече витамин C отколкото в суровото цвекло, тъй като по време на ферментацията се отделя аскорбинова киселина.

kvas ot cherveno cveklo

Освен това, червеното цвекло и квасът съдържат големи количества жизненоважни макро и микроелементи: калций, магнезий, калий, натрий, манган, мед, хлор, флуор, цинк, бор, литий, молибден, кобалт и два рядко срещани в плодовете и зеленчуците – рубидий и цезий. Цвеклото е добър източник на фолиева киселина.
Квасът от цвекло е много ефикасен при анемии, предотвратява образуването на тромби, развитието на бактерии, спомага работа на черния дроб и бъбреците.

Бетанинът има изключително противовъзпалително и детоксициращо действие, действа като антиоксидант.
Според World’s Healthiest Food (Най-здравословната Храна на Света – интернет страница на фондацията non-profit на George Mateljan, посветена на промирането на здравословен начин на живот), лабораторните изследвания доказват, че оцветителя бетанин може да възпрепятства нарастването на раковите клетки в тъкани като:

– Черва
– Стомах
– Нерви
– Бял дроб
– Гърди
– Простата
– Тестиси

Лечебните свойства на червеното цвекло са удивителни:

  • Действа стимулиращо
  • Подобрява имунитета благодарение на бетанина и на следи от литий и рубидий
  • Според Александер Ференчи – унгарски лекар – спомага лекуването на злокачествен рак.
  • Благодарение на съдържащите се в цвеклото пектини, то подобрява храносмилането, понижава нивото на холестерола, предпазва от атерослероза и стопира гнилните процеси в червата.
  • Съдържанието на фолиева киселина прави цвеклото силно препоръчително за бременни, деца и младежи в периода на интензивен растеж
  • Понижава киселинността на организъма благодарение на съдържанието на магнезий, натрий, калий и калций
  • Съдържащият се в цвеклото витамин Б спомага процеса на образуване на червените кръвни телца
  • Преборва настинки
  • Препоръчително е при анемии и вегетативни неврози, депресии, стрес
  • При хора работещи физически и спортуващи, цвеклото повишава еластичността на мускулатурата и помага да се премахне мускулната треска
  • Подсилва концентрацията, бдителността, рефлексите, паметта, подобрява съня, регулира кръвното налягане, понижава нивото на холестерола
  • Благодарение на съдържанието на витамин Б12, цвеклото редуцира болки: в гръбначния стълб, на нервни окончания, менструационни; предотвратява артрит, ангини, грип, болки в гърлото
  • Антоцианините в цвеклото четирикратно повишават възприемането на кислород от клетките. Антоцианините неутрализират свободните радикали, предпазвайки клетките от рак и състаряване. Колкото е по-тъмно червено цвеклото, толкова повече антоцианини съдържа.

Как да си направим квас от червено цвекло?

Съставки:

  • 2-4 глави цвекло
  • ¼ чаша суроватка или сок от кисело зеле
  • 1 суп. лъж. моркса или хималайска сол
  • Филтрирана вода
  • Стъклен двулитров буркан

Инструкции:

  1. Измийте цвеклото и го обелете (ако не е органичен), оставете кората (ако е органичен)
  2. Нарежете го на малки кубчета (но не го стържете)
  3. Поставете цвеклото на дъното на буркана
  4. Залейте със суроватката/сока от кисело зеле и сол (ако не искате да използвате суроватка или сок от кисело зеле, можете да удвоите солта, като не забравяте, че това ще удвои времето за ферментация)
  5. Допълнете буркана с филтрирана вода
  6. Покрийте с кърпа или тензух и оставете на плота да ферментира в продължение на 2 дни
  7. Оставете напитката в хладилника
  8. Консумирайте по ваше желание. Аз пия около 100 мл всяка сутрин и вечер.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,595 преглеждания

Comments are closed.