Детето и въпросите за секса

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
decata-i-sexa-purvite7 04


На 3 – 4 години
то започва  да се интересува по-живо от въпроса откъде се появяват бебетата. В тази възраст детето ви може и да не разбере всички детайли от начина ни на възпроизводство, но разбира основните факти: жената има матка в корема си и бебето живее в нея, докато стане готово да се роди.

На 4-5 години детето иска да знае как се раждат бебетата. Няма да сбъркате, ако му обясните, че когато бебето стане готово, за да бъде родено, матката започва да го изтласква през вагината на майката.

На 5 – 6 години е достатъчно голямо, за да е наясно с идеята, че “мама и татко са ме направили”. Ако се интересува от подробностите, просто му разкажете за мъничката клетка от бащата, наречена сперматозоид, която се свързва с друга малка клетка в тялото на майката – яйцеклетката.

На 6 – 7 години детето задава конкретни въпроси относно сексуалния акт (това е възрастта на сина ми). Ако не знаете какво обяснение да му дадете, можете да измислите подобно на това, че женското и мъжкото тяло си подхождат и умеят да се съединяват като части от пъзел (или ключ и ключалка, примерите оставям на въображението ви :) ). А когато телата на мъжа и жената се съединят, от пениса се изливат армия сперматозоиди (във вагината). Можете да обясните и другата страна на секса – вид общуване между двама души, които се обичат, например – мама и татко.

На 8 – 9 години сексът става все по-забележима тема за децата, поради широката му “употреба” в различните медии. (както и във филмите, рекламите, музикалните клипове и т.н.). Детето вече е достатъчно голямо, за да възприеме още информация, като тази за съществуването на сексуалното насилие. Не е приятна тема за обсъждане, но е факт, че и децата могат да бъдат жертва на насилие. Длъжни сме да ги предпазим.

На 9 – 10 години започват промените, предшестващи пубертета, затова бъдете готови да дискутирате с детето си казуси, които са го впечатлили в живота му извън дома или от медиите.

На 12 години децата до голяма степен формират своите собствени ценности. В този етап е добре да обръщате още по-голямо внимание на информацията, която синът ви/дъщеря ви получава от околния свят. Възрастта изисква да бъдете много по-търпелив и внимателен събеседник, за да запазите доверието и да продължите да комуникирате свободно по важните теми. Ако все още не сте говорили за полово предаваните болести и предпазването от нежелана бременност – крайно време е да го направите, защото статистиките сочат, че голям процент от дванадесетгодишните вече са правили секс.

Бих добавила, че ако родителите нямат куража да кажат истината за секса на детето си, то няма да спре да любопитства и все някак ще я научи – от медиите, от интернет или от някой приятел, но… 1. Така може да се срине доверието му към родителя, както и то да спре да споделя и пита, за да не бъде излъгано отново. 2. Децата са сензитивни и могат да приемат, че сексът е тема-табу или дори, че е нещо лошо, нередно и мръсно. Подобни възгледи водят до редица проблеми в сексуалния живот на възрастните. Нещо повече – психолозите и сексолозите смятат, че именно в детството се коренят причините за сексуалните разстройства при големите хора.

Със сигурност ние, родителите, носим най-голяма отговорност за физическото здраве на децата си, както и за нормалното им психическо развитие и не бива да си спестяваме общуването с тях по важните теми. В наши дни информацията е сила, а правилно и навреме поднесената информация поставя добрите основи в израстването на всеки човек. Как ще го направим е въпрос на личен избор – освен разговорите, можем да гледаме образователни филмчета и анимации с по-малките (има чудесни в Youtube), или пък да четем и разискваме подходящите книги с по-големите.

Таня Лисичкова
www.mydoula.bg

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

23,512 преглеждания

Comments are closed.