Десет начина да се свържем с детето си завинаги

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
parent child relationship

Да имаш силна връзка с децата си е ключът към емоционалното здраве, към съпричастност, разбирателство и спокойствие у дома, но за да останем свързани с децата си в динамичното родителско ежедневие си е чисто предизвикателство. Трябва да бъдем много внимателни в отношенията си с децата докато са малки, ако искаме наистина да сме свързани в бъдеще, за цял живот.

Следващите десет начина за трайна връзка с децата изискват време и сериозно отношение, но в краяна сметка удовлетворението след години ще е по-голямо отколкото сме очаквали.

1. Изключете нещата, които ви разсейват.

Това не означава да не си отваряте мейла или да оставите прането неизпрано, но е добре така да разпределяте времето си, че всеки ден да ви остава време да обръщате внимание на децата си. Не е необходимо времето за това да е прекалено много и всеки ден. Възможно е да имате възможността да прекарате 10 минути днес, но е възможно и да отделите час в някой от следващите дни. Ключът е, да успеете наистина да фокусирате цялото си внимание в този период върху децата и да оползотворите пълноценно времето, което сте отделили.

2. Разберете какво кара децата да се чувстват обичани и им го давайте ежедневно.

Някои деца имат нужда от повече внимание, други пък имат нужда да чуват мили думи. Ако вашето дете е достатъчно пораснало, попитайте го за това какво го кара да се чувства обичано. Важно е да сте сигурни, че това, което детето ви казва е това, което мисли и чувства. Например, ако вашето дете има нужда да чува думи, с които да засвидетелствате чувствата си към него, бъдете изключително внимателни когато го критикувате. Разбира се, не е нужно да четете непрекъснато специализирана литература, за да накарате детето си да се чувства обичано. Доверете се на интуицията си и бъдете убедени в думите си, когато им казвате, че ги обичате. Казвайте им какво обичате в тях, кои техни качества ви карат да сте горди с тях, давайте им кураж и им помагайте да се изграждат като личности, така децата ще се привържат истински към вас.

3. Показвайте силен интерес към техните интереси.

Minecraft или One Direction може да не ви вълнуват въобще, но можете да бъдете изненадани от това, на което можете да се научите от детето си и от любопитните и интересни неща, с които е пълен света му.

4. Бъдете родител, с когото може да се разговаря.

Това означава да можете да изслушвате детето си без да правите прибързани изводи и да реагирате първосигнално. Всеки родител има склонност към това да се изказва още преди детето да е приключило с изречението. Често пренебрегваме техните чувства с изрази от типа: „Ооо, това не е чак толкова голяма драма.“, или даваме ненужни съвети, докато децата просто имат нужда да бъдат изслушани.

5. Прилагайте позитивният метод за дисциплиниране.

Отнасяйте се към децата си с капка авторитарност, за да запазите позицията си на водач и учител. Наказания като напляскване или да му дадете време за размисъл като го затворите в стаята, води до загуба на връзката ви с детето и не го учи как да се доказва и да разрешава проблемите си само, лишава го и от възможността да взима справедливи, логични решения в конкретни ситуации. Вместо с това, опитайте със здравословна доза съчувствие да запазите връзката с детето си и да успеете да го научите на най-важното – самоконтрол.

6. Играта има голяма сила, що се отнася до изграждане на връзката между деца и родители.

Гонете се в парка, тичайте през пръскачки и фонтани, правете си денс купони или пък се маскирайте и изиграйте някоя любима приказка. Децата дълго помнят такъв тип игри и смях с вас, а и това е един сполучлив начин да изградите силна връзка помежду си.

7. Направете ритуалите за показване на обич част от ежедневието ви.

Повечето хора си мислят, че вечер, когато детето си ляга, е времето за този ритуал, което до известна степен е така и изгражда силна връзка, но това съвсем не е единствената възможност. Можете да правите закуска заедно всяка сутрин, но незабелязано да пъхате листчета с шеги и закачки в кутията му за обяд . Има много подобни малки моменти от ежедневието ни, в които можем да оставим важното съобщение: „Обичам те.“ на най-различни места. И тъй като всичко има значение, това също е едно от най-значимите неща.

8. Разказвайте им семейни истории и истории от вашето детство.

Децата обожават да слушат за това какво е било по времето, когато вие сте били деца и какви сте били вие самите като малки. Това помага на децата да ви опознаят по-добре. По този начин те разбират, че вие не сте само мама и татко, а че сте и личност с история, което води до по-силна връзка помежду ви.

9. Започнете да си водите общ дневник.

Пишете един за друг редовно. Това дава възможност на детето да споделя неща, които не би могло да сподели очи в очи с вас, а пък е и един вид мемоар на детството му и нещо, което може да носи със себе си и когато порасне.

10. След разрив винаги протегнете ръка, за да може да се изгради отново връзката ви.

Ако сте се скарали, ако сте викали или сте били груби, поемете отговорност за грешката си и се извинете. Не допускайте помежду ви да тлеят лоши чувства. Търсете начини да разрешавате проблемите си възможно най-позитивно, доколкото е възможно, разбира се и в най-кратки срокове.

Източник: www.creativechild.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

156,451 преглеждания

Comments are closed.