За първи път стигат местата в детските градини в София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Но ще има чакащи за определени заведения

detska gradina

За първи път от години броят на децата, чакащи да бъдат приети в детска градина в София, е равен на свободните места. Това сочат данните от електронната система преди първото класиране, което ще се извърши в петък под граждански контрол.

Свободните места за ясла и детска градина са малко над 10 500. В системата са регистрирани 16 хил. деца. Около 1000 са тези, които искат да бъдат преместени в друго заведение. 270 пък са регистрираните бебета, които още нямат навършена възраст за ясла или градина.

“За първи път няма да има недостиг на места. Ще има обаче чакащи за прием в конкретно детско заведение. Такива случаи вероятно ще има в районите “Красно село”, “Триадица” и идеалния център. Точният брой ще е ясен след класирането. През 2008 г. при въвеждането на електронната система недостигът на места за първа група беше 4500”, каза шефката на общинската дирекция по образование Мария Минчева.

Тя напомни, че от 2006 г. до момента общината е построила 82 детски градини и е разкрила над 14 500 места.

Тази година в София ще бъдат построени още 5 сгради за 650 деца. Една от тях ще е първата чисто нова ясла, която се строи за първи път от над 20 г. в столицата. Тя ще е в район “Люлин” и ще осигури места за над 200 хлапета.

За разлика от детските градини обаче местата в яслите и тази година няма да стигнат. Там чакащите ще са около 4500.

Минчева напомни, че до 18 ч в четвъртък родителите могат да регистрират децата си в системата или да правят промени в желанията. Всички декларирани предимства ще се проверяват от директорите при записването на децата. В случай на неверни данни приемът ще бъде отказан. Срокът за записване е 2 седмици.

Източник: https://www.24chasa.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,243 преглеждания

Comments are closed.