Кога отпада следобедният сън?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kidsleep_600_450Много често родителите ни питат кога отпада нуждата от дневен сън и се заменя с време за следобедна почивка. Докато с увереност можем да кажем, че едно деветмесечно бебе се нуждае от две дремки през деня, с порастването на детето нуждите стават все по-индивидуални. Няма изследване или научна литература, които да посочат точната възраст, в която едно дете няма нужда от сън през деня. Условно можем да посочим възрастта между 3 и 5 години.

Индивидуалните нужди

Ние като консултанти по детски сън много внимателно следим различни показатели, за да можем да препоръчаме най-подходящия режим за сън и възрастта е само един от тях. Няма да изпадаме в крайности и да казваме, че поставянето на всички деца под общ знаменател е пагубно, но вярваме, че шаблонното налагане на един и същ режим при някои деца води до затруднения, които могат да бъдат избегнати при един по-индивидуален подход. Това важи и за задължителния следобеден сън в детските градини и по-специално в групите с деца над 4-годишна възраст.

В детските градини в България по правило се спи и като всяко нещо, което винаги си е било така, следобедният сън рядко се поставя под съмнение. Дали не е време да поговорим по темата за избора?

Нашата експертна област е сънят, затова и в този контекст ще говорим само за него.

Норми за сън

Когато говорим за нуждите от сън при децата, има два важни показатели, които следим:

–          Колко време на денонощие детето трябва да прекарва в сън

–          Колко часове будуване му е нужно, за да може да заспи за следващ сън

По данни на Американската академия на педиатрите децата на възраст между 3 и 5 години имат нужда от 10 до 13 часа сън на денонощие*, за да бъдат здрави, да се развиват правилно и да се чувстват свежи и отпочинали през деня. Ако детето ви има нужда от максимума сън, следобедната дрямка ще бъде добре дошла. Но какво се случва с децата, при които нуждата от дневен сън отпада (а те стават все повече в по-горните групи)?

Работим с много семейства – динамиката е различна, децата са различни, но отговорът на този въпрос е един и същ. Вечерното заспиване става все по-късно и трудно, а заради наложената дрямка понякога децата развиват неприязън към съня и заспиването, което задълбочава проблема допълнително.

Това може да се обясни с втория показател, който споменахме – интервалът на будуване преди следващия сън, който става все по-дълъг и на детето му е трудно да заспи, без да е изминало достатъчно време.

Нека разгледаме следния пример. Гошко е на четири години. Доскоро не е имал проблем с лягането вечер, заспивал е лесно и бързо сам. Но в последните месеци родителите му срещат затруднения с приспиването му вечер. Гошко се върти дълго в леглото, изглежда превъзбуден, играят му се активни игри, липсва каквато и да е сънливост. Ако преди е заспивал около 20:30, сега успява да заспи най-рано в 22:30-23:00. Също така в градината споделят, че и там отказва да заспи, но все пак успява в последния половин час от времето за сън. След това трябва да го събудят.

Това е така, защото Гошко вече има нужда да остане буден поне 7-8 часа, за да успее да заспи отново. И така той заспива трудно в градината, просто защото не му се спи. По неприятното последствие обаче е, че краткото следобедно подремване измества часа му за вечерно лягане твърде късно за неговата възраст.

В часовете след 20:30 – 21:00 в организма на децата настъпват хормонални промени, които не подпомагат съня, а напротив, действат активиращо. Затова и много родители споделят, че очевидно на детето изобщо не му се спи дори в десет вечерта. Всъщност това поведение е сигнал за преумора, която е враг както на заспиването, така и на спокойния нощен сън.

Равносметката е, че заради кратък сън в детската градина, Гошко губи около 2-3 часа от ценния си вечерен сън.

Вечерният сън е най-полезен

Сънят не е проста математика и е важно не само колко спим, но и как разпределяме времето за сън. В часовете преди 00:00 сънят е най-дълбок и възстановителен и пропускайки го, децата пропускат и ползи. Затова и консултантите пазим вечерния сън като свещена крава и твърдо съветваме дневната дрямка да не е в негов ущърб.

Разбира се, не всяко дете е като Гошко. Някои са по-поспаливи и си спят блажено както в градината, така и вкъщи. Но практиката ни среща с много семейства, които нямат този „късмет“. Заедно с тях правим всичко по силите си, за да осигурим идеални условия и да въведем правилните навици, но много често удряме на камък с непробиваемата дрямка в градината. В тези случаи заспиването остава трудно, а семейната динамика вечер страда, тъй като единият родител е ангажиран с дългото и безрезултатно приспиване. И често пъти заспива преди детето, което пък на следващата сутрин се буди много трудно за градина.

Съзнаваме, че една реорганизация на дневния режим в детските градини ще изисква време и усилия и няма да е възможна навсякъде. И все пак правото на избор вече е реалност не само в определени частни заведения, а и в няколко държавни детски градини в Пловдив. Което означава, че не е невъзможно, а при правилно прилагане резултатите могат да са особено позитивни.

Сънят не е лукс и осигуряването му спрямо най-деликатните и индивидуални нужди на всяко дете е предпоставка за неговото спокойствие, здраве и добро развитие. Затова и вярваме, че за начало трябва да се говори по темата, а където има затруднение, решението няма да закъснее.

 Този материал ни беше любезно предоставен от създателите на Unicorn baby.  За повече информация, посетете техния сайт или фейсбук-страница.

* https://publications.aap.org/aapnews/news/6630

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

38,050 преглеждания

Comments are closed.