Десет изпитани начини да успокоите плачещото бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_84921238

В отглеждането на бебето и малкото дете, бащите често остават недооценени. Но ако се вгледаме малко по-старателно в техните опити и усилия, ще забележим, че повечето татковци имат желание да участват в този процес и не само, но и знаят някои реално работещи и ефективни трикове за справяне в тежки ситуации. Една такава ситуация определено е плачещото бебе, което с нищо и по никакъв начин не може да бъде успокоено.

Предлагаме на вашето внимание малко споделен опит и любими методи на татковци, които макар и да излизат извън стандартните и обичайни техники за справяне с ревящото бебе, дават добър резултат и излизат извън познатите идеи за даване на биберон или пускане на музика.

1. Излезте извън рамките на обичайните практики, не се страхувайте да експериментирате и научете нови начини за справяне с рева на бебето като се стремите да научите повече да него. Най-честата причина за среднощния, а и не само среднощния плач при бебетата, са коликите. Те се появяват най-често около третата седмица след раждането и продължават почти до края на третия месец.

2. Опитайте се да си представите защо и колко го боли на вашето бебе, за да плаче толкова силно.
Ако то плаче, защото е гладно, няма как да спре ако му пуснете диск с любимите ви реге-парчета. Същото се отнася и за ситуациите, засягащи месеците, в които растат зъбките или памперса е станал за смяна. Иначе казано, първо трябва да установите източника на дискомфорт и болка, за да намерите верния път за отстраняването му, след което със сигурност ще постигнете търсеното успокоение.
Ще кажете, това е логичния начин за действие, и е сте напълно прави, но когато детето ви неистово реве, обикновено логиката отстъпва място на паниката. Затова не пренебрегвайте този съвет.

3. Когато не сте сигурни за първоизточника на проблема, поднесете към устните му малкия си пръст, вместо биберон. Много вероятно е бебето за засуче кутрето ви. Някои татковци признават, че този метод е класика в жанра. Добре да приложите трика само ако сте измили ръцете си старателно. Внимавайте да не нараните нежната лигавица на детската уста с нокът. Дори още по-добре – свийте кутрето във втора фаланга и му подайте крайчето.

4. Предложете на бебето едно извънредно питие. Не от вашето, разбира се! Опитайте с оставената от майката кърма или адаптирано мляко като предварително го темперирате.

5. Бебетата обичат движението, затова когато ги вземем на ръце, за да ги полюлеем, те обикновено се успокояват. А когато татко прави това, още повече, защото усещат защитата и сигурността на бащините силни ръце. Добра работа също може да ви свърши детската седалка от колата, която можете да използвате за люлка. От това упражнение определено ще има повече от една полза – бебето може би ще спре да плаче, а вие ще правите мускули.

6. Макар и съвсем малко, бебето трябва да бъде изправяно – гушнете го здраво, придържайте главичката му и се опитайте да поставите ръчичките му около вашия врат. Така „гушнати“ можете да потанцувате в стаята или просто да се поклащате напред-назад докато седите на дивана. Докато правите това упражнение тананикайте някоя мелодия или говорете тихо и успокояващо на бебето, като постепенно снижавате тона до шепот. Ще забележите с облекчение как постепенно бебето се унася и отпуска.

7. Ако детето не е твърде малко можете да пробвате да ангажирате вниманието му с изненадващи движения, с издаването на необичайни, но не прекалено високи звуци с уста, с потупвания по възглавницата до него или с показването на необичайни и странни мимики. Това може да отвлече вниманието на детето и то да престане да плаче, но често тези методи дават само кратковременни резултати.

8. Бебетата могат да ви изненадат с реакциите си на различни типове музика. Те еднакво добре могат да реагират както на бързи и жизнерадостни мелодии, така и на бавни и депресарски парчета, когато говорим за музика, различна от тази, която е специално предназначена за деца. Някои парчета на Пинк Флойд, Рей Чарлз и Павароти изпробвано вършат работа. Разбира се наблюдавайте внимателно вашето бебе, може да се окаже, че без да иска, то ще генерира семейния ви плейлист в следващите няколко месеца.

9. Не се страхувайте, че носенето на ръце и гушкането ще повлияе негативно на възпитанието на вашето бебе. Сложете го в „кенгуруто“ или слинга, така то ще почувства топлината на вашето тяло, ритмичните удари на сърцето, монотонността и топлината на дъха ви, които ще го успокоят. Тези няколко фактора, заедно с люлеещия ефект от ходенето напред-назад категорично ще му помогнат да заспи бързо и дълбоко.

10. Изчакайте бебето да се наплаче. Този подход повечето майки и баби определят като изцяло мъжки, но понякога бебетата просто имат нужда да поплачат. Затова ако няма друга очевидна и ясно различима причина, поради която вашето бебе плаче, въоръжете се с търпение и го оставете да поплаче. Ако бебето е сухо, нахранено, отпочинало и няма данни да го боли нещо, наистина е добре да го оставите да поплаче, естествено това не бива да продължава прекалено дълго време и да се превръща в игра на нерви между вас и него. Когато решите, че то достатъчно си е поплакало, приложете някой от горните способи за успокоение.

текст: www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,817 преглеждания

Comments are closed.