Давай, детенце, помогни и ти!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

IMG_7771

Как и с какво можем да помогнем?

Внасянето на прекалено много емоции в тази тема не помага.  Много дискусии са водени по отношение на тези нормативи, но в България теглото на новороденото е водещо. Няма статистика за гестационната възраст, а точно тя е определяща. Но в отчетите на касата такава графа липсва.

Много е важно преди да се вземат решения, да се поставят на обсъждане професионалните проблеми, а тези, които измислят нормативните документи да се срещнат с лекари и специалисти, да прочетат нужната литература, да се систематизират наблюденията от практиката и едва тогава да се решава, а не да се взимат единствено емоционални решения, защото държавата няма как да поеме всички последствия в бъдеще. А истината е, че тези деца имат огромна нужда именно от последващи грижи. Няма как да плеснем с ръце и те да пораснат здрави и независими.

Медиите също са отговорни за това. Всичко свързано с децата изисква висок морал и етика. Никой не мисли или рядко си дава сметка за огромното психическо напрежение на лекарите и акушерките, сестрите, които работят в такива отделения. Всички искат пациентът да остане жив, трябва да остане жив и въпреки това не всички оживяват. В тези моменти персоналът е под изключително напрежение. Понякога изживяваме истински ужас и стигаме до там да казваме: „Давай, детенце, помогни и ти.“, макар да знаем добре, че няма как.

За всички деца се полагат професионални усилия, но и много емоции, персоналът е под нечовешки стрес. Тук не всеки може да издържи.  Имахме една колежка – трепереше непрекъснато. Казах й: „Ти не си за тук.“ Напрежението е страхотно.

Така че, безотговорността на някои институции, които мислят, че могат да се харесат на шепа хора, без да се обсъждат важните въпроси, е осъдителна.

Какво бихте посъветвали жените, които планират бременност и тези, които очакват вече своята рожба?

Нека спазват добър и изпълнен с чистота начин на живот. Както сексуален, така и изобщо.  Здравословен начин на живот – това е. Сексуалният живот е от огромно значение – не може една жена да смени 10-15 партньора, те се явяват като чуждо тяло и организмът реагира веднага, така че трябва да се внимава по отношение на сексуалното поведение. Така се стига до инфекциите и последиците от тях. Няма нищо случайно. Проблемите със забременяването също са свързани със сексуалните отношения. Добра хигиена на сексуалния  живот – това е много важно. Ако една жена планира бременност, тя трябва да спазва определени изисквания по отношение и на храната, почивката, физическата активност. Цигарите категорично трябва да бъдат спрени. Всеки ден виждам майки, които лежат за задържане, а пушат отвън пред болницата.

„Вие защо пушите?“ – питам една пациентка, а тя ми казва: „Не мога да издържам повече! Не мога да издържам…“!

Добре е родителите да се запознаят с нужната информация, за това, какво се случва и какво да очакват, особено ако вече има преждевременно родено дете.  Важно е и да бъдат позитивни, да вярват, да имат надежда.

При нас НАДЕЖДАТА поставя основата на цялата ни работа.

IMG_7625

По интервюто работи екип на Първите седем

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2 3

41,181 преглеждания

Comments are closed.