Да спреш насилието по телефона

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_father-kid-talk_600x700.jpg

Снимка: shutterstock

Това е случай, по който в момента работи един от центровете за обществена подкрепа към SOS Детски селища България. Случай, който показа, че е възможно да помагаме дори в ситуация на извънредно положение. Това е историята на Мария и нейната двегодишна дъщеря.

„Мария дойде през февруари 2020 година. Отдел „Закрила на детето“ я беше насочил към нас, защото имаше нужда от психологическа подкрепа“, споделят от SOS Центъра. – „Тя се грижеше сама за детето си, защото се беше разделила с бащата на дъщеричката си. Детето и бащата не са се виждали от около година, тъй като той е в чужбина. През годините, в които е живяла с него, е била жертва на домашно насилие. Самата тя не проявяваше критичност към насилието, нейната майка също била живяла по този начин. Разказа ни, че в момента живее с друг мъж и определи отношенията им като „добри“. Мария е с епилепсия и приема лекарства, има проблеми да овладява емоциите си, но няма подкрепа от своите близки.

Екипът на SOS Центъра беше договорил консултации с психолог и социален работник, както и посещения на адреса, на който живееше семейството, но възникналото извънредно положение заради епидемията от коронавируса наложи промяна в начина на работа.

Започнаха консултациите по телефона. Мария звучеше силно разтревожена, сподели, че предишната вечер са се скарали с партньора й. Даже извикала полиция, защото той я ударил и й казал да се изнасят с дъщеря й от жилището му.
Това наложи екипът на SOS Центъра да се събери отново и да предприеме нови мерки за подкрепа на семейството. Тъй като Мария беше на ръба на нервна криза, психологът започна интензивно да работи с нея (по телефона). Стана ясно, че Мария е била жертва на трафик. Бащата на детето я е принуждавал да проституира. В началото било насила, но след това започнала да го прави доброволно, за да издържа детето си.
Междувременно SOS екипът потърси подкрепяща среда от близки и роднини. Ключовият социален работник проведе разговори с близките на Мария, както и с нейната майка. Убедиха я да помогне на дъщеря си и да я приеме в дома си, поне докато измислят нещо друго и стабилизират психиката й.

На този етап макар и временно, Мария и дъщеричката й имат къде да живеят и се чувстват добре. Насилието беше спряно, макар и по телефона. Продължаваме да следим случая и всяка седмица провеждаме онлайн консултации с Мария, която вече се чувства по-спокойна. Работата по справянето с кризата и осигуряването на спокойна семейна среда за детето продължава.

Днес чудесата се случват по телефон. Днес нашите герои помагат по скайп или вайбър. Така работят екипите и на петте центъра за обществена подкрепа към SOS Детски селища България (във В.Търново, София, Габрово, Перник и Трявна). Те продължават дейността си по телефон, скайп и вайбър. Именно по този начин се провеждат ежеседмичните разговори с потребителите на Центровете. Ако имате нужда да споделите притесненията си и търсите насоки за справяне с предизвикателствата в условия на извънредното положение, продиктувано от коронавируса и да вентилирате чувства и емоции, можете да се обърнете към някой от тези центрове.

 Източник: www.sosbg.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Споделено

Етикети:

2,351 преглеждания

Comments are closed.