Да преподаваш добродетели – разговор с Любов Миронова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

koncert-shtastie

Любов Миронова е сред визионерите за промяната на образователната система в България.

Родена е през 1972 година. Завършва Националната природо-математическа гимназия, УНСС и СУ. Има успешна кариера на финансов контролер, CEO и предприемач.

Автор на книгата „Устойчив модел за образование и хармония с децата“. Сред любимите на децата съвременни автори на детска литература.

– Госпожо Миронова, организирате концерт под надслов „Щастие!“ на 8 декември в Сити Марк Арт Център. Защо го правите?

– Смисълът на концерта „Щастие!“ е още една стъпка към съзнателно изграждане на значим характер в съвременните деца. Голямата цел е България да пее и песни за добродетели. Дългосрочна инвестиция е, че чрез пеене децата и родителите се свързват по сърдечен начин. А конкретният повод е издаването на албум с песни „Добродетели“.

– Кои изпълнители ще могат да видят зрителите на сцената на концерта „Щастие!“?

– Участват: Вокално студио „Амиго“ към читалище „Просвета 1928“, Детска вокална група „Смехоранчета“, Детска вокална група „Сладки пуканки“ към Националния дворец на децата, Вокална група към 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, Вокална група към 133 СУ „А.С. Пушкин“, Вокална група към ДГ № 138 „Приятели“, както и солови изпълнители. Със специалното участие на Константин Кучев и Катя Казакова.

– Звучи като концерт с мащаб. Колко деца и песни сте подготвили?

– Над 70 деца ще изпълнят 34 песни за основните добродетели. Песните са лесни за запомняне, голяма част от аудиторията ни вече ги познава и очакваме цялата зала да пее естествено, ведро и сърдечно по време на концерта. Празник на деца, празник на родители, топла душевна храна.

– Вие ли сте автор на всички песни?

– На по-голямата част от песните съм автор на текста и музиката. На няколко много красиви песни автор на текста или на музиката е Камелия Данкова. Аранжиментите са на талантливия музикант Любомир Цанев.

– Благодарение на кого се осъществява този концерт?

– Години безплатен труд сме дарили с Камелия Данкова и Цветелин Андреев под формата на ФРУД (Фондация Родители Учители Деца) по темата. Разходите по концерта са поети от Работилница „ЕлвенА“, в която сме партньори с Цветелин Андреев, и ако всичко е наред, ще завършим и този проект на нула. Наели сме една от най-модерните зали – Сити Марк Арт Център, с прекрасен роял, озвучаване, екип. Трима души и една голяма мечта. Благодарение на художествените ръководители Галина Коджаманова, Светлана Струнджева, Диана Николова, Мая Осоговска и Камелия Данкова над седемдесет талантливи деца ще са сърцето на концерта „Щастие!“. Сърдечна благодарност на всички пряко или косвено свързани с концерта. Инструменталните изпълнения на роял от известния джаз музикант Любомир Цанев ще озарят залата със стил и свеж дух. Красота с изпълненията и присъствието си ще внесат Габриела Калоянова – виолончело и Петра Атанасова – флейта. Старая се всичко, което правя, да е със стремеж за качество на световно ниво.

– Роял, флейта, виолончело, стилна зала… каква публика очаквате в Сити Марк Арт Център на 8 декември?

– Очакваме елегантно облечени, усмихнати родители и деца от 6 до 12-годишна възраст, с поведение и отношение към красивата музика, подобно на гости на Виенската филхармония. Няма нищо лошо в това родителите да имат повод да свалят дънките и тениските и да облекат и себе си, и децата си елегантно, да се държат тихо, скромно и да се наслаждават на таланта на сцената.

– Това сякаш е различно от разпространените напоследък концерти на възглавници?

– Аз съм професионалист в областта на педагогиката. Работя като личен педагог. Обучавам бъдещи родители, подготвям среда за деца и асистирам при промяната на родителите и превръщането им в смислен ролеви модел. От тази си позиция на концерт децата ходят в съответно облекло, в съответната възраст, седят тихо на стол и с култура на поведение, уместна за всяка голяма сцена на света. Мое лично мнение е, че концерти на възглавници е уместно да има на голямата поляна в Южния парк. Хем децата ще тичат в парка, хем ще слушат класическа музика, хем няма да им се обърква главата какво се прави в зала със сцена. Въведено след промените, поведението на кино неглиже с пуканки, кока-кола, звънящо, с присветкващи в чат телефони е добре да се разграничи от поведение, подобаващо на концерт в акомпанимент на роял, флейта и виолончело. Така светът ще стане малко по-красив.

– Толкова много изпълнители и песни няма ли да направят концерта дълъг?

– Съобразили сме възможността на децата естествено да се концентрират. По средата на концерта на около тридесетата минута ще има антракт, така че децата да се раздвижат, издишат и настроят за втората част.

– Има ли нещо, което Ви притеснява?

– През годините с Камелия Данкова и Цветелин Андреев така сме се сработили, че като житни класове се движим и нещата се случват. Имам все пак едно притеснение във връзка с това, че 8-ми декември си е зима. Родителите да дойдат поне половин час по-рано, за да намерят място за паркиране, да дадат на служителите на гардероба време да се справят с човекопотока и спокойно да се настанят на местата си. Концертът ще започне точно в 10.30 часа и след това ще е много неуместно родители и деца да създават движения на цели редове в залата. Организационни притеснения.

– Защо концертът се казва „Щастие!“?

– Концертът е в подкрепа на една от значимите каузи, които водя – „Щастието да си родител!“. Все повече млади хора споделят мисли, че да имаш дете е скъпо, това ти отнема свободата, децата са бреме… Тече кампания със снимки на деца, които са направили някаква пакост, добавен надпис да ползваш презервативи, ако не искаш това да ти се случи, и със спестените пари да си купиш ферари и други подобни. Четири пъти в годината водя курсове за бъдещи родители и за родители на деца до 6-годишна възраст, така че въобще да не се стига до подобни снимки и да са щастливи, уверени и спокойни родители. Познания в областта на човекознанието и правилен подход правят родителството най-голямото щастие в живота, което според мен може човек да изживее.

– Щастието добродетел ли е?

– Щастието е добродетел, свързана с психиката, а в този смисъл е и избор. В едни и същи условия едни хората могат да изберат да са щастливи, а други да са нещастни. В учебната програма „Добродетели“, която съм адаптирала за български деца, Щастие е урок 16, тоест, преди да стигнеш до него, имаш 15 урока като Честност, Почтеност, Оптимизъм…

– Освен албум с песни Добродетели сте създали и програма за обучение на деца по Добродетели?

– Албумът с песни „Добродетели“ е част от адаптирана от мен програма от 32 светски урока в помощ на родители и учители, които съзнателно подкрепят децата при изграждането на стойностен характер. В един час през приказка, пословица и песен се разглеждат 26 основни човешки ценности (добродетели). Това обяснява защо ни е важно песните да са кратки като продължителност, лесни за запомняне и да съдържат есенцията на изучаваната добродетел като смисъл. С Камелия Данкова сме автори на книгата „Добродетели“ (35 детски песни с ноти) в помощ на родители и учители, която излезе от печат през 2016 година.

– Тази програма за преподаване на Добродетели прилага ли се в България?

– Програмата се прилага от 2015 година. В момента тече пети випуск обучение за обучители по Добродетели. Имаме и неделно училище по Добродетели. Повече информация може да се получи в Работилница „ЕлвенА“ или на office@elven.bg

Напредваме бавно според ресурсите, които можем да отделим. Всеки, който би искал да ни подкрепи, е добре дошъл.

– Имате ли послание към родителите?

– Каним всички съзнателни родители с деца от 6 до 12-годишна възраст на концерта за деца под надслов „Щастие!“ на 8 декември от 10:30 ч. в Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ № 30. Билети на касата на Сити Марк Арт Център и онлайн ТУК.  За всички, които няма да могат да присъстват, има възможност да закупят диска с наложен платеж от ТУК.
Българите в чужбина могат да закупят дигитално копие от албума ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,512 преглеждания

Comments are closed.