Чиа в детската чиния – 7 вкусни рецепти
В момента чиата е една от най-популярните храни на пазара. Родината на чиата е Мексико, където се смята, че това е храна за енергия и издръжливост.
Чиата съдържа голямо количество фибри, тя е най-добрият източник на Омега-3 мастни киселини и протеини, а също и линолеинова киселина. Призната по целия свят за суперхрана чиата е незаменим източник на калий, калций, фосфор, цинк, което я прави отлична храна за поддържане здравето на зъбите и костите.
Чиа е идеална за добавка както към солени, така и към сладки рецепти. На практика тези семена могат да се прибавят към всяко друго любимо ястие – предварително накиснати или не.
Рецептите, които ви предлагаме са подходящи за всички възрасти, но и за деца, които вече са на обща храна.
Мини палачинки с чиа и спанак
Необходими продукти:
1 чаша спанак, нарязан на ситно
1/4 чаша семена от чиа
4 яйца
1 чаша кокосово мляко
1/2 чаша кокосово брашно
1 щипка сода за хляб
1/2 щипка сол
Кокосово масло за пържене
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата на пяна и добавете кокосовото мляко. Смесете сухите съставки и ги добавете към яйчената смес. Разбийте сместа докато стане гладка. Добавете спанака.
В плитък тиган загрейте лъжичка кокосово масло и сложете нужното количество от палачинковата смес за мини палачинка – 1-2 супени лъжици. Изпечете палачинката до златисто от двете страни.
www. stalkerville.net
Овесени бисквити с чиа
Необходими продукти:
1-2 с.л. чиа
100 гр. масло(най-добре кокосово)
150 гр. брашно(50 гр. пълнозърнесто и 100 гр. бяло)
мед или кленов сироп – на вкус
½ ч.ч. овесени ядки
1 ч.л. бакпулвер
1 яйце
ванилия
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото и меда, добавете яйцето и към тях изсипете смесеното брашно с бакпулвера и ванилията. Накрая добавете чиата и овесените ядки, разбъркайте всичко добре, докато съставките се смесят. Получава се средно твърдо тесто, от което можете да оформите различни по големина бисквитки със формички за сладки или на ръка. Изпечете бисквитите на 180 градуса до златисто.
Пудинг с чиа, ябълки и круши
Необходими продукти:
2 добре узрели круши
2 сочни ябълки
2 с.л. вода
1 ч.л. канела
сока от половин лимон
2-3 с.л. мед или кленов сироп (или друг естествен подсладител)
2-3 с.л. чиа
1 ½ вода
кокосово мляко
Начин на приготвяне:
Накиснете семената чиа в купа с половината вода и ги оставете да набъбнат за около 15-20 минути. От време на време ги разбърквайте, за да не стане сместа на бучки.
Нарежете ябълките и крушите на кубчета, добавете 2-3- супени лъжици вода и ги задушете в тенджера на умерена температура. Добавете канелата и лимоновия сок. Разбърквайте ги от време на време и задушавайте, докато плодовете омекнат, след което прибавете набъбналите семена от чия (консистенцията им изглежда като желе). Разбъркайте отново и оставете на умерена температура за още 4-5 минути.
Охладете леко и сервирайте с лъжица кокосово мляко или сметана, гарнирайте с малко мед или кленов сироп.
Медальони от карфиол и чиа
Продукти:
½ глава карфиол
1 голямо яйце
1/2 чаша прясна моцарела
1/2 чаша лук, нарязани на кубчета
1/4 чаша магданоз, ситно нарязан
3 с.л. бадемово брашно
2 с.л царевично брашно
2 с.л. семена от чиа
сол на вкус
сушени билки (мащерка, риган, босилек)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса, застелете тавичка с хартия за печене.
Кипнете вода в дълбока тенджера и поставете карфиола в нея за около 5 минути да се свари. Излейте водата и залейте карфиола със студена вода, отцедете го и заедно със сиренето, лука и магданоза го смелете в кухненския робот на ситно. Към тази смес сложете яйцето, бадемовото и царевично брашно, семената от чиа и подправките.
С помощта на супена лъжица взимайте от сместа и поставяйте върху хартията за печене, като оформяте сместа като малки медальони.
Изпечете ги за 15-20 минути докато придобият златист загар.
www.healthynibblesandbits.com
Домашен шоколадов шейк с лешници и чиа
Продукти:
3/4 чаена чаша вода
1/4 чаша цели лешници, накиснати за една нощ и отцедени
1 супена лъжица семена от чиа
1 супена лъжица сурово какао на прах
3-4 фурми
щипка сол
10 кубчета лед
Начин на приготвяне:
Сложете водата, лешниците, чиата, какаото на прах, обезкостените фурми и щипката сол в блендер и пасирайте на висока скорост до получаване на гладка смес. Добавете леда и отново пасирайте.
Само за минути ще имате невероятен шоколадов шейк!
Тиквен пай с чиа и овесени ядки
Необходими продукти
2/3 ч.ч. фини овесени ядки
2 ч.ч. кокосово мляко
1/2 ч.ч. лъжичка екстракт от ванилия
1/2 ч.ч. тиквено пюре
1 с.л. семена от чиа
щипка морска сол
1/2 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Сварете овесените ядки в кокосовото мляко, добавете тиквеното пюре и чиата и оставете на слаб котлон сместа са къкри около 5 минути. Добавете останалите продукти и подправки и оставете на котлона още 5-10 минути.
www.draxe.com
Овесени ядки с банан, чиа и пчелен прашец
Продукти:
1 банан
1 с.л. семена от чиа
1 ч.л. кафява захар (по желание)
1 ч.л. пчелен прашец
готова овесена каша
Начин на приготвяне:
Пригответе първо овесената каша. Докато е още топла прибавете пчелния прашец, след това прибавете нарязания на кубчета банан и поръсете със сечената от чиа.
www.girllovesfood.com
87,286 преглеждания