Бял селски хляб
Продукти: 300 г бяло брашно, 175 мл топличка вода, 1 супена лъжица краве масло, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка суха мая; олио за купата и формата.
Пресейте брашното, добавете кравето масло и го претрийте с пръсти да се получат трохи. Сипете солта, захарта и маята и постепенно започнете да наливате топличката вода. Омесете гладко тесто, сложете го в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
Премесете го върху посипана с брашно повърхност и прехвърлете в намаслена форма. Отново покрийте с кърпа и оставете тестото да втаса още веднъж.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна. След 25 минути покрийте с фолио, намалете малко силата на огъня и допечете хляба.
Извадете върху решетка да се охлади.
от книгата на Невяна Кънчева „Хляб от фурната и от хлебопекарната”
на издателство Колхида
4,406 преглеждания